Dostupni linkovi

Izostala američka podrška za nezavisnost


Kosovske institucije treba da garantuju sva prava manjinskim zajednicama. To je bila glavna poruka koju su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država preneli premijeru Kosova Agimu Čekuu. Tokom višednevne posete Americi Čeku je prisustvovao sednici SBUN i sastao se sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs te drugim zvaničnicima. Na svim sastancima premijer Čeku je tražio podršku za nezavisnost multietničkog Kosova, jer je to politička volja naroda i od te vizije se neće odustati:

“Preneli smo im da Kosovo ima potencijal da izgradi i vodi državu. SAD podržavaju našu viziju ali u procesu razgovora o statusu oni traže da se više zalažemo i argumentujemo naš zahtev.”

U tom pogledu, prema rečima kosovskog premijera, zahtevano je ozbiljnije angažovanje na rešavanju problema manjinskih zajednica. Od američkih zvaničnika, kaže Čeku, nije bilo obećanja već su podneta dva glavna zahteva:

“Prvi zahtev je da zaštitimo kosovske manjine i drugi zahtev je da opet zaštitimo manjine. To znači da treba da stvorimo uslove i klimu za povratak manjina njihovu bezbednost te da i njima osiguramo dostojanstven život.”

Istovremeno, Čeku je od američkih lidera zatražio da se izvrši pritisak na Srbiju kako bi njene vlasti prestale da blokiraju projekte koji se odnose na srpsku zajednicu. Pored političkih tema, premijer Kosova je sa američkim zvaničnicima razgovarao i o ekonomskim problemima koji su posebno izraženi zbog nerešenog statusa. U susretu sa liderima Svetske banke Čeku je zatražio da se ako je moguće oproste spoljni dugovi Kosova i da ta institucija programima pomogne u smanjenju siromaštva.

* * * * *

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu takođe je boravio u Vašingtonu, gde je zatražio od SAD podršku za nezavisnost Kosova. Po povratku u Prištinu, u petak je novinarima izjavio da je dobio uveravanje kako američka administracija i dalje podržava proces rešavanja statusa Kosova.

SAD će nastaviti da se aktivno angažuju u procesu rešavanja konačnog statusa Kosova, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu po povratku iz Vašingtona. Sejdiu je u višednevnoj poseti SAD boravio na poziv američkog državnog sekretara Kondolize Rajs i tu posetu je ocenio kao veoma važnom za Kosovo:

“Američkim zvaničnicima sam preneo viziju nezavisnosti Kosova i zatražio da se to pitanje reši tokom ove godine. Zatražio sam podršku za nezavisnost Kosova. Kod američke strane postoji razumevanje za sve procese na Kosovu i mislim da ćemo realizovati naše ciljeve.”

Kosovski predsednik se, zajedno sa premijerom Agimom Čekuom, sastao sa Kondolizom Rajs i drugim američkim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o statusnom procesu. Odgovarajući na pitanje da li će se sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ukoliko taj susret organizuje Marti Ahtisari, Sejdiu takvu mogućnost nije odbacio:

“Nalazimo se u procesu koji zahteva naše potpuno zalaganje, a zna se da je naš cilj realizacija političke volje naroda i videćemo kako će se stvari odvijati jer mi tesno sarađujemo sa Ahtisarijem koji ima mandat Saveta bezbednosti.”

Inače, od Sejdiua i Čekua zatražena je fleksibilnost u razgovorima o statusu i pružanje garancija manjinskim zajednicama.
XS
SM
MD
LG