Dostupni linkovi

Slijedi zatvaranje Ureda visokog predstavnika


Odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika donijeli su politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira nakon dvodnevnih razgovora sa bh. političarima u zgradi OHR-a ili Parlamenta Bosne i Hercegovine. Pak, ova odluka biće predmet još jednog razmatranja na sjednici Vijeća, kada će biti konačno potvrđena i to vjerovatno početkom iduće godine, u februaru, zavisno od situacije u BiH i regiji.

Visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling ističe da se priroda angažmana međunarodne zajedrnice mora promijeniti, jer BiH sve se više kreće od implementacije mira ka evroatlantskim integracijama:

„Zatvaranje Ureda visokog predstavnika ne znači da se međunarodna zajednica povlači iz BiH. Daleko od toga. Ona će ovdje ostati potpuno uključena kroz jačanje uloge Evropske unije, nastavkom misije EUFOR-a, policijske misije EUPM-a, NATO-a i drugih međunarodnih aktera.“

Ambasador Šiling će ostati kao specijalni predstavnik Evropske unije, nastavljajući rad koordinatora i savjetnika u BiH. U ovom trenutku Šiling poručuje bh. političarima da pred njima stoje brojni, veliki zadaci koje treba uraditi na putu ka Evropi, posebno tokom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju:

„Taj plan podrazumijeva donošenje zakona o visokom obrazovanju, obligacijama, lijekovima, razrješenje sporova o raspodjeli prihoda - i sve se to dešava u izbornoj godini kada će građani odlučivati o tome ko će voditi zemlju u narednim godinama.“

Vijeće za implementaciju mira, tokom dvodnevnog rada, razmatralo je i potrebu ostvarivanja potpune saradnje sa Haškim tribunalom, kao i pune implementacije odluka Doma za ljudska prava. Vijeće je poručilo bh. političarima da zajedno rade kako bi se stvorila realnost pozitivna za građane, u kojoj će postojati više radnih mjesta i bolji životni standard u BiH.
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG