Dostupni linkovi

Uhapšen bivši premijer RS


Kličković se tereti za pronevere i zloupotrebu službenog položaja, u vreme kada je bio predsednik Vlade RS nakon Dejtonskog sporazuma u drugoj polovini devedesetih godina, a u vezi sa sredstvima Privredne banke Srpsko Sarajevo. Njegovo ime se dovodilo u vezu sa upadom Republike Srpske u monetarni sistem nekadasnje Savezne Republike Jugoslavije '97. godine, a postoje sumnje da je deo tih sredstava bio korišćen za skrivanje haških optuženika. Optužnicu je najpre podigla Republika Srpska 1998. godine, ali je oslobođen po polaganju kaucije, nakon čega se sklonio u Srbiji gde je živeo sve do hapšenja. Nedavno je i Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Sam Gojko Kličković izjavio je u jednom intervjuu da sumnje u to da je njegova vlada povukla 230 miliona nemačkih maraka iz platnog prometa tadašnje Jugoslavije, nemaju veze sa istinom.

„Naplatili smo 890 miliona dinara, koje nam je u vreme blokade na Drini dugovala Srbija“, rekao je tada Kličković.

„Nijednom predsedniku vlade ne bi palo na pamet da finansira begunce, već – ako namerava – finansira optužene i njihove porodice, kako bi oni mogli sebe i Republiku Srpsku da brane u Hagu“, tvrdio je Kličković.

Naš radi oje nedavno došao do saznanja da je Narodna banka Srbije dostavila Haškom tribunalu tražene podatke o upadu Republike Srpske u monetarni sistem Jugoslavije, jer postoje sumnje da je deo tih sredstava korišćen za skrivanje haških begunaca. da se time bavi i haško Tužilaštvo, iako formalno nije pokrenuta istraga, potvrdio je tada za naš radio i portparol Haškog tribunala Anton Nikiforov:

„Kako bi to nama moglo pomoći? Samo u tom pogledu ako se taj novac još koristi od strane begunaca za skrivanje. A što se tiče toga da je novac štampan u Beogradu i da je celokupna finansijska i vojna pomoć išla iz Beograda u Republiku Srpsku tokom rata, to svi mi znamo. U tom pogledu nas to ne zanima jer smo mi to već puno puta dokazali. Ali dobro je da se malo ova Vlada pokrene i da nešto napravi, da oni najzad nađu taj novac i odgovorne ljude koji su to uzeli i da utvrde za koje svrhe su to upotrebili. Ali vidim da sad Kličković to sve negira.“

Međutim, našem novinaru je tada rečeno da Narodna banka Srbije, na osnovu dokumenata kojima raspolaže, nije mogla da identifikuje dokument ili podatak koji bi ukazivao na upad u platni proment takvih razmera. Novinari koji se bave ovom problematikom, rekli su nam u nezvaničnim razgovorima da hapšenje Gojka Kličkovića verovatno ima veze sa suđenjem Momčilu Mandiću.
XS
SM
MD
LG