Dostupni linkovi

Crna Gora i Srbija uspostavile diplomatske odnose


Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa potpisali su u Beogradu ministri spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković i Crne Gore Miodrag Vlahović koji danas boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji od osamostaljenja Crne Gore.

Evo sta su prilikom potpisivanja protokola izjavila dvojica ministara:

DRAŠKOVIĆ: Eto tako je zapalo gospodina Vlahovića i mene da potpišemo ovaj protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Tim povodom imam želju i potrebu da kažem sledeće. Političke stranke, vlast, opozicija, izbori, pobede, porazi, pa i život sam su prolazni. Posebni i najbolji odnosi između Srbije i Crne Gore moraju biti neprolazni. Ništa, baš ništa ne sme da baci ni najmanju senku na ono što su Srbi i Crnogorci, Srbija i Crna Gora uvek bili jedni drugima.

VLAHOVIĆ: Crna Gora i Srbija su ponovo zajedno, u onom kapacitetu i na onaj način koji im dozvoljava da budu ravnopravni, da budu na usluzi i na pomoći jedna drugoj, kao što je to u istoriji uvijek bilo. Crna Gora je stekla nezavisnost na jedan miran, demokratski, slobodan sam da kažem evropski način. To su Evropa i svijet posljednjih nedjelja priznali, što je nama od posebne važnosti. I Crna Gora će – i to želim posebno ovde u Beogradu da kažem – ljubomorno čuvati svoju nezavisnost, koju naravno nije ostvarila zbog toga da bi se ograđivala od drugih, da bi pravila barijere i prepreke za komunikaciju i saradnju, već upravo obrnuto – da bi sa drugima komunicirala, razgovarala, sarađivala, unapređivala odnose, pomagala svojim i građanima u zemljama u našem neposrednom okruženju, iz kapaciteta jedne nezavisne i suverene zemlje. Mi smo postali nezavisni – i to ovde u Beogradu, u Srbiji, našem najbližem susjedu, želim da kažem – i zbog toga da bi bili najbolji i najbliži prijatelj i susjed Republici Srbiji i svima koji u Srbiji žive. Tako je uvijek bilo, tako će i biti.
XS
SM
MD
LG