Dostupni linkovi

Usvojen Zakon o otkupu nacionalizovanih stanova


Ovim zakonom nosioci stanarskog prava u nacionalizovanim stanovima u Federaciji dobijaju pravo na otkup stanova, a raniji vlasnici pravo na zamjensku imovinu. Nosioci stanarskog prava u stanovima čiji su raniji vlasnici vakufi, legati i zadužbine za otkup moraju imati njihovu saglasnost. Zakon je u Domu naroda federalnog parlamenta podržalo 28 poslanika. Klub hrvatskih delegata glasao je protiv, uz ocjenu da je zakon diskriminatorski, te da će tražiti ocjenu ustavnosti. Poslanik Mate Franjičević:

„Ovaj zakon je dvostruko diskriminirajući. On u nejednak i neravnopravan položaj stavlja i bivše vlasnike nacionaliziranih stanova i nositelje stanarskog prava na tim stanovima. Naprosto, svi nisu u jednakom položaju i nisu jednaki pred zakonom, što je neprihvatljivo. To ruši sve postulate moderne, demokratske i pravne države.“

Pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine već je pokrenuto pitanje ustavnosti ovog zakona. Rasprava je održana, ali nije donesena odluka. Parlamentarci tvrde da je problem u različitom mišljenju sudija, te da je ponovna rasprava zakazana za početak narednog mjeseca.

Predstavnici udruženja građana Dom, koji su insistirali na usvajanju ovog zakona prije odluke Ustavnog suda, zadovoljni su današnjom odlukom, ali im nije jasno zašto je Klub hrvatskih poslanika bio protiv. Iz udruženja Dom Haris Biogradlić:

„Ja više ne znam za koga oni rade. Mi smo imali sastanke i sa Napretkom i sa drugim nekim hrvatskim organizacijama. Međutim, oni gledaju samo svoje interese. Znači, da vjerske zajednice gledaju samo svoje interese i ta kulturno-umjetnička društva. Što ima 750 porodica hrvatskih u Sarajevu, to nikoga nije briga. Priča se stalno o ugroženosti Hrvata u Sarajevu. Ma vi ste, gospodo draga, vi gospodo Antunoviću, Matiću i Franjičeviću, vi ste protiv toga. Dođete tamo iz nekih sela i držite ovdje predavanja nama.“

U udruženju Dom tvrde da je samo pet posto onih koji na osnovu ovog zakona neće moći da otkupe stanove, ali da će im to pravo biti obezbijeđeno odlukom Ustavnog suda.
XS
SM
MD
LG