Dostupni linkovi

Evropska perspektiva zavisi od ispunjenja uslova


Kosovo ima evropsku perspektivu, a Evropski parlament pažljivo prati razgovore o statusu, izjavila je u Prištini predsednica Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Doris Pak. Delegacija Evropskog parlamenta razgovarala je sa zamenikom šefa UNMIK-a, Stivenom Šukom i zamenikom premijera Kosova Ljutfi Hazirijem. Doris Pak je kazala da put Kosova ka evropskim integracionim tokovima zavisi od spremnosti domaćih institucija da ispune neophodne kriterijume:

“Sve zemlje Jugoistočne Evrope imaju pravo na ulazak u Evropsku uniju, ali one najpre treba da ispune uslove. Ne mogu da kažem da li će se to desiti 2010. ili 2015. godine, već samo onda kada se ispune postavljeni kriterijumi.”

Pak je istakla da su poštovanje ljudskih i manjinskih prava, pravosudni sistem, razvoj infrastrukture, te održiva ekonomija uslovi za evropsku integraciju i to važi za čitav region, pa tako i za Kosovo.

Inače, delegacija Evropskog parlementa treba da sačini izveštaj o stanju na Kosovu. Evropski zvaničnici su izjavili da je proces definisanja statusa jasan, ali je sada potrebno sagledati koliko vlada u Prištini može da garantuje poštovanje prava manjina posle rešenja statusa.

Delegacija Evropskog parlamenta je sa međunarodnim i kosovskim zvaničnicima razgovarala i o angažovanju EU, NATO-a i OEBS-a na Kosovu posle određivanja statusa.
XS
SM
MD
LG