Dostupni linkovi

NEW YORK


Odlazeći šef UNMIK-a Soren Jessen Petersen izjavio je danas na sjednici Vijeća sigurnosti UN da je na Kosovu ostvaren napredak, ali je upozorio da je za većinu kosovskih Srba situacija i dalje teška. Petersen je zato pozvao i Beograd i Prištinu na daljnju suradnju.
Predsjednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić kazala je da se Beograd zalaže za suštinsku autonomiju Kosova, u okviru medjunarodno priznatih granica Srbije.
"Srbija se odlučno protivi svakom pokušaju nametanja rješenja za Kosovo , jer bi to značilo podjelu zemlje i odcjepljenje dijela njenog teritorija", rekla je Ivić.
Nakon današnje rasprave o Kosovu, posebni izaslanik glavnoga tajnika UN Marti Ahtisari će polovicom idućega mjeseca izvijestiti Vijeće sigurnosti o toku pregovora o Kosovu, a nakon toga se očekuje i otvaranje pregovora o statusu pokrajine.

PRIŠTINA
Politički analitičari an Kosovu ocjenjuju da je današnjom sjednicom Vijeća sigurnosti UN zaokružen
budući statusa Kosova.
Istovremeno predstavnici kosovskih Srba smatraju da je i danasnja sjednica VS potvrdila da se ide na rješavanje
statusa bez prethodnog ostvarivanja standarda.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG