Dostupni linkovi

Različite ocene stanja na Kosovu


Srdan KUSOVAC, Gëzim BAXHAKU

Za razliku od mog prošlog obraćanja ovom telu, 20. decembra 2005, kada sam izrazio žaljenje usporenjem napretka u ispunjavanju međunarodnih standarda, sada je proces natrag na stazi, rekao je čelnik UNMIK-a:

„Želim da pohvalim veliku odlučnost i energiju koju je premijer Čeku (Agim Çeku) uneo u Vladu od svog imenovanja 10. marta. Kosovo sada napreduje i implementacija standarda je primer tog napretka."

Čelnik UNMIK-a je naveo da, uprkos napretku, situacija po mnoge Srbe sa Kosova ostaje teška:

"Mnogi od njih su zbunjeni, izloženi i izolovani i ne znaju šta da misle o budućnosti Naravno, zločini moraju biti procesuirani, želimo da vidimo brzo rešenje za problem te vrste bilo kojeg građanina Kosova, ali Srbima to ne daje pravo da sebe smatraju žrtvama.“

Petersen je rekao da su incidenti koji se događaju izolovani, iako tako nisu predstavljeni:

„Zato pozivam ponovo vlasti Srbije da rade sa nama, a Vladu Kosova da obezbedi informacije o događajima da ne bismo promovisali atmosferu straha i dalje izolacije.“

Seren Jesen Petersen je ponovio poziv vlastima Srbije da upute Srbe sa Kosova da aktivno učestvuju u radu kosovskih institucija:

„Ne vidim nikakvu svrhu beogradske politike izolacije sa tačke gledišta kosovskih Srba. Ovo je važna godina rešavanja statusa. Naravno, svestan sam da će neko reći da se sve dešava prebrzo i da to donosi nepotreban rizik. Moj pogled je suprotan. Mislim da je kosovsko društvo posle sedam godina privremene vlasti spremno, štaviše strpljenje ističe, i bio bi dodatan rizik održavati kosovski limbo."

Čelnik UNMIK-a je ponovio da status mora biti pronađen između onog od pre 1999. i nezavisnosti, da ne sme biti podele Kosova, da status mora biti pronađen u skladu sa stavom većine, ali uz poštovanje prava manjina.

Čelnica Koordinacionog centra Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić počela je i završila izlaganje istim stavom:

„Srbija je čvrsto uverena da samo konzistentno sprovođenje međunarodnih principa, poput nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta demokratskih država, omogućava održavanje i promovisanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.“

Predstavnica Srbije je rekla da izveštaj Seren Jesen Petersena ne odražava pravo stanje u primeni standarda, jer u njihovoj primeni „nije bilo vidljivog napretka“. Iznela je niz podataka o ubistvima i napadima na Srbe na Kosovu, o nemogućnosti povratka izbeglica i o nacionalno motivisanim incidentima:

"Nasilje kosovskih Albanaca od 17. i 18. marta 2004. pokazalo je da je stabilnost tog dela Evrope slaba, a da je pomirenje Srba i Albanaca daleko od realnosti. Proklamovani cilj međunarodne zajednice da napravi Kosovo stabilnim, demokratskim i višenacionalnim društvom još je daleko da bude postignut. Moja vlada i stotine hiljada proteranih posebno su zabrinuti nedostatkom napretka povratka interno raseljenih osoba.“

Rašković-Ivić je rekla je da vlasti Srbije smatraju važnim učešće Srba u političkom životu Kosova, ali tako da oni ne budu politički dekor i da bude sprečeno njihovo preglasavanje. Rekla je i to da je Kosovo krajnje nerazvijeno, da je nezaposlenost ogromna i da na njemu cveta organizovani kriminal. Što se tiče pregovora o statusu, rekla je da je Vlada Srbije iznela svoju ponudu, da prenošenje kompetencija ministarstava pravosuđa i unutrašnjih poslova u vreme početka pregovora o statusu utiče na ishod i prejudicira status:

„Srbija se rezolutno protivi bilo kakvom pokušaju nametanja rešenja za Kosova i Metohije jer i ga doživela kao podelu zemlje i otcepljenje dela njene teritorije.“

* * * * *

Politički analitičari na Kosovu ocenjuju da je današnjom sednicom Saveta bezbednosti UN zaokružena završna kontura statusa Kosova. Istovremeno, predstavnici kosovskih Srba smatraju da je i današnja sednica SB potvrdila da se ide na rešavanje statusa bez prethodnog ostvarivanja standarda.

Politički analitičar Shkelzen Maliqi ističe kako se ovom sednicom zaokružuje sedmogodišnji period vladanja UNMIK-a i da će vrlo brzo, možda čak od naredne sednice, SB učini napredak u pravcu rešavanja statusa Kosova:

«Ima signala da i Kontakt grupa i druge instance intenzivno rade da se u narednih nekoliko meseci pronađe formula za status koji vodi ka nezavisnsoti.“

Maliqi ističe da će se istovremeno tražiti ostvarivanje još nekih uslova, koji su kao uzgred spomenuti na današnjoj sendici SB UN. Analitičar Ismailj Hasani smatra da je, iako rutinska, ova sendica Saveta bezbednosti UN bila istovremeno i oproštaj od dosadašnjeg šefa UNMIK-a, Serena Jessena Petersena:

«Normalno je da je sam akt predstavljanja situacije na Kosovu, rasprave o Ksoovu, nešto što međunarodnu diplomaciju podseća da je hitno potrebno rešavanje statusa Kosova, što treba da se ostvari do kraja ove godine».

Politički analitičar Baton Hadžiu ističe da seovom sednicom zaokružuje zavrsna kontura statusa Kosova:

«Ako se pogleda kontinuitet statusa, onda se ovom sednicom zaokružuje, računajući i sastanak na kojem će izveštavati Ahtisari, takozvana završna kontura statusa Kosova.»

Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković ističe kako je i na ovom sastanku demonstrirano opredelenje međunarodne zajednice, prelaženje na rešavanje statusa, a bez implementacije standarda:

«Današnje zasedanje i forsiranje priče o statusu pomalo me podsetilo na nešto što je ustvari bacanje đubra ispod tepiha, ono će kad tad izaći na videlo i bojim se da će to dati novu dimenziju destabilizaciji, ne samo na prostoru Kosova i Metohije, nego i regiona.»
XS
SM
MD
LG