Dostupni linkovi

Još jedan plan za decentralizaciju


Međunarodne diplomate smatraju da je plan “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” o decentralizaciji vlasti pozitivan jer predviđa pragmatična rešenja, izjavio je za Radio Slobodna Evropa nosilac te liste, Oliver Ivanović. Srpska lista je svoj plan u petak predala predstavnicima zemalja Kontakt grupe u Prištini. Isti plan je prethodno predstavljen Beogradu i kancelariji Martija Ahtisarija. Ivanović kaže da plan donosi konkretne predloge oko formiranja budućih opština:

“Plan sadrži novo rešenje za nekoliko opština. U suštini, ima mnogo konkretnije i mnogo konstruktivnije rešene probleme za ona sela koja su bila sporna za Albance od samog početka. Znači, nastojali smo da napravimo rešenje koje će biti prihvatljivo i za jednu i drugu stranu to je i po oceni Kontakt grupe vrlo konstruktivno rešenje koje će teško moći da odbiju obe pregovaračke strane.”

S druge strane, politička grupacija kosovskih Srba, Srpsko nacionalno veće, smatra da se predlozi Srpske liste ne mogu prihvatiti pošto je njen uticaj u srpskoj zajednici veoma mali. Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković kaže za naš program da podržava rešenje za decentralizaciju do kojeg bi se došlo dogovorom između kosovskih insititucija i Beograda:

“To bi na jedan način rešilo pitanje decentralizacije adekvatno i sve ono što Srpska lista predlaže, nažalost, na terenu neće moći da se implementira čak i kada bi se usvojilo prosto zato što je uticaj Srpske liste na Srbe vrlo ograničen i u tom kontekstu oni nijednu ponudu, nijedan dogovor ne mogu da realizuju. Drugi bitan razlog je da plan koji je izneo Beograd ne podrazumeva podelu Kosova, pa samim tim on je za mene prihvatljiviji.”

Dve pregovaračke strane već imaju utvrđene planove o decentralizaciji. Beograd insistira na autonomiji za Srbe i njihovoj vezi sa vlastima u Srbiji, a Priština ističe da decentralizacija ne sme voditi nikakvoj podeli. Postavlja se pitanje - po čemu se plan Srpske liste razlikuje od plana Beograda i Prištine? Ivanović kaže da je plan Srpske liste praktičnije rešio neke probleme. Stoga su, prema njegovim rečima, predstavnici međunarodne zajednice pozitivno prihvatili predlog i ocenili ga konstruktivnim:

“Ovaj plan je već uzet u razmatranje i to potvruđe vrlo pozitivna ocena Ahtisarija i Rohana i njihovih saradnika, a s druge strane, stav Predstavnika Kontakt grupe u Prištini je nesumnjivo pozitivan jer oni misle da je to vrlo pragmatično rešenje.”

Bez obzira na različite političke stavove, predstavnici kosovskih Srba se slažu da decentralizacija mora omogućiti bolje životne uslove na terenu. Rada Trajković ističe da se mora regulisati pitanje ostanka i povratka:

“Za nas je bitna decentralizacija koja će omogućiti da Srbi koji su ostali na Kosovu mogu da sasvim slobodno žive. Da se za one koji su proterani stvore mogućnosti za povratak i da kroz decentralizaciju počne politički život među Srbima.”

U svakom slučaju Srpska lista će o svom predlogu decentralizacije, to jest formiranja novih srpskih opština, razgovarati sa vlastima u Beogradu, a zatim i sa delegacijom Prištine, s ciljem da reši situaciju i približi dva udaljena stava. Završni razgovor Srpska lista će imati sa glavnim međunarodnim pregovaračima.
XS
SM
MD
LG