Dostupni linkovi

Šta donosi smjena na čelu Al-Qaede?


Na jednoj od internetskih stranica koje inace koristi, iracki ogranak Al-Qaeda objavio je pocetkom sedmice kako je, nakon pogibije Abu Musaba al-Zarkavija, na celo ove skupine postavljen Abu Hamza al-Muhajer. Americki vojni izvori vjeruju da je to gerilsko ime Abu Ajuba al-Masrija ciji je dosadasnji udio u irackoj oruzanoj pobuni bio zapazen i cini ga vrlo izglednim kandidatom za ovu duznost, kaze americki general William Caldwell:

"Al-Masrijevo odlicno poznavanje ustroja i djelovanja Al-Qaede u Iraku bez sumnje ce olaksati i omoguciti nastavak operacija. Naravno, ako al-Masri zbilja preuzme vodecu u logu."

Vjeruje se da je Al-Qaeda pokretacka snaga iracke oruzane pobune koja je izbila nakon svrgavanja irackog predsjednika Sadama Huseina 2003. godine. Ova skupina pokusava destabilizirati zemlju napadima na americke i koalicijske snage i poticuci iracke sunite na sektasko nasilje na cijem su udaru tamosnji siitski civili.

Americki vojni izvori navode da je Abu Ajub al-Masri od ranije poznat kao islamski militant koji se prije vise od 20 godina pridruzio egipatskom Islamskom dzihadu pod vodstvom Ajmana al-Zavahrija, danas drugog covjeka u hijerarhiji Al-Qaede. Al-Masri se tokom rata protiv Sovjeta u Afganistanu usavrsio u koristenju eksploziva. Sto se tice posljednjih operacija u Iraku, njegova je uloga do sada bila vezana za uvodjenje stranih boraca preko porozne granice sa Sirijom.

No, kolike god da su mu zasluge za iracki ogranak Al-Qaede, nije jasno da li ce al-Masri biti u stanju preuzeti potpunu kontrolu njegovih aktivnosti, kaze general Caldwell:

"Njegova sposobnost da potpuno stavi pod kontrolu aktivnosti celija Al-Qaede u Iraku je upitna. Tesko je reci koliko ce lokalnih celnika prihvatiti njegov autoritet i odreci se vlastitih ambicija da postanu iskljucivi zapovjednici skupina koje su pod njihovom kontrolom."

Pitanje smjene na celu irackog ogranaka Al-Qaede nakon pogibije njegovog dosadasnjeg celnika Abu Musaba al-Zarkavija, zbog vise bi razloga moglo biti vrlo znacajno, tvrdi Frank Cilluffo, bivsi posebni pomocnik predsjednika Georgea W. Busha za antiteroristicke aktivnosti. Iracki pobujenici su vrlo sumnjicavi prema strancima i pitanje je da li ce prihvatiti da im zapovijeda al-Masri i da li ce mu biti lojalni, kaze Cilluffo:

"Zanimljivo ce biti za vidjeti kako ce medju Iracanima biti prihvacen al-Masri koji je Egipcanin. Od toga ce ovisiti koiko ce se on moci odrzati na celu ove skupine", kaze Cilluffo i dodaje kako je njegovo imenovanje na ovu duznost vjerovatno obavljeno na zahtjev Ajmana al-Zavahrija, drugog covjeka Al-Qaede i takodjer Egipcanina.

Iz presretnute komunikacije izmedju al-Zawahrija i bin Ladena s jedne strane i Abu Musaba al-Zarkavija s druge, stice se dojam da se vodja irackog ogranaka opirao centralizaciji procesa donosenja odluka u A-Qaedi i posredno al-Zavahriju i bin Ladenu koji su u nekoliko navrata trazili od njega da prestane s bombaskim napadima na siitske dzamije. Vodje al-Qaede zele izvoditi napade u Evropi, Americi i muslimanskim zemljama s demokratskim uredjenjima, a iskljucivi fokus na Irak, ometa realizaciju te strategije. Al-Zarkavijeva pogibija otvara mogucnost najuzem celnistvu A-Qaede da ponovo preuzme kontrolu nad svojim irackim ogrankom i u tom kontekstu treba gledati postavljenje na tu duznost Abu Ajuba al-Masrija. On bi trebao staviti iracke skupine pod centralizirani nadzor, kaze Cilluffo:

"Mislim da je ocit bio razdor izmedju al-Zarkavija i al-Zavahrija o tome kako bi al-Qaeda trebala djelovati u buducnosti. Prvi je htio sve snage koncentrirati na Irak, a drugi na globalnu borbu. Bez obzira sto imenovanje al-Masrija predstavlja pokusaj discipliniranja irackog ogranka A-Qaede, cini mi se kako ovaj pokret prelazi u fazu u kojoj vise nece biti sredisnjeg ili glavnog zapovjednistva. Mislim da predstoji decentralizacija al-Qaede, ne samo u Irak."

Frank Cilluffo tvrdi i kako su Osama bin Laden i Ajman al-Zavahri jos uvijek inspiracija za mnoge militante, ali kako njih dvojica vise ne odlucuju o tome koji ce cilj, gdje i kada biti napadnut. Buducnost novog zapovjednika A-Qaede u Iraku Abu Ajuba al-Masrija, zapravo stavlja na kusnju preostali autoritet celnika ovog pokreta.
XS
SM
MD
LG