Dostupni linkovi

Odbijanje odgovornosti za hapšenja zločinaca


Sve su češće političke ocjene da Republika Srpska sa sebe želi da skine teret odgovornosti zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom. To se posebno dešava u ovogodišnjem periodu zatišja nakon prošlogodišnje uspješne saradnje vlada Republike Srpske i Srbije kada je Hagu isporučeno čak 11 haških optuženika.

U najnovijem izvještaju o saradnji sa Haškim tribunalom, koji je sinoć usvojila Narodna skupština Republike Srpske, navodi se da je upućen i jasan zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da sa svog nivoa organizuje i koordinira jednu kvalitetnu istragu na pronalasku haških optuženika.
Šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini Tarik Sadović:

«Zaista postoji ta namjera da se odgovornost radi te nesaradnje raspodijeli na, ono što se kaže, čitavu BiH kako bi taj pritisak na RS popustio. I izvjesno je da je to bila i jedna od namjera predlagača ovih zaključaka.»

U Haškom tribunalu ipak smatraju da je najveća odgovornost na Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini na ispunjavanju haških obaveza. Predstavnik Kancelarije Haškog tribunala u Bosni i Hercegovini Matijas Helman:

«Što se tiče konkretno saradnje RS-a sa Tribunalom, glavna tužiteljica Karla del Ponte je nedavno pred Savjetom bezbjednosti rekla da RS mora da pojača značajno svoje napore da locira i uhapsi bjegunce. I ona je rekla da iako je nejasno da li Radovan Karadžić i dalje ponekad boravi ili putuje kroz RS, prema njenom mišljenju je jasno da dio njegove mreže podrške jeste tamo. I ona se također žalila da se zapravo smanjila saradnja RS-a sa Tribunalom.»

Šef Sekretarijata Vlade Republike Srpske za odnose sa Haškim tribunalom Jovan Spaić navodi kako entitetske institucije ulažu sve napore da bi se ostvarila potpuna saradnja sa Hagom. Međutim, Spaić smatra i da tu postoje obaveze državnih institucija:

«Jednostavno, u postupku prenošenja nekih nedležnosti iz entiteta, pa i RS-a, na nivo BiH neke institucije vlasti ne mogu sebe isključiti iz izvršavanja ove obaveze. Obaveze prema Haškom tribunalu su obaveze BiH, a samim time, naravno, i RS-a.»

Spajić nije mogao kazati da li se uskoro mogu očekivati novi rezultati na pronalaženju haških bjegunaca. Naveo je kako je samo u posljednja tri mjeseca provedeno niz aktivnosti, među kojima su stalni nadzor Karadžićeve porodice, te pronalaženje Mladićevih jataka, a u nekoliko navrata provedene su i kontrole, te blokada područja duž lijeve obale Drine. Rezultati akcija su da tražena lica nisu otkrivena.

Pitali smo i građane kakav je njihov stav o tome u kom pravcu bi trebala teći saradnja sa Haškim tribunalom:

«Pa, trebalo bi ga ugasiti. To za mene ne postoji. On nije postojao za mene od prvog dana. I vjerujte da ne postoji ni sad. On je za mene mrtvo slovo na papiru.»

«Izgleda da će se to i promijeniti.»

«To bi trebalo spustiti i dati da se tijem koji su osumnjičeni sudi u svakoj zemlji.»

«Nemaju perspektivu, po mome.»

«Katastrofa za srpski narod. Loše. Ne valja.»

«Ima Boga. Valjda će doći njima kraj.»
XS
SM
MD
LG