Dostupni linkovi

BRISEL


SSefovi drzzava i vlada Evropske unije usvojili su danas u Briselu Deklaraciju o zapadnom Balkanu u kome se navodi da EU ressena da taj region podrzzi finansijski, naroccito kroz instrument pomochi za pripremu pristupanja u cclanstvo EU, koji che biti izgradjen iduche godine".
Lideri EU su ponovo potvrdili da se Unija "bez ograda" podrzzava programa utvrdjenog u Solunu 2003. godine i proces stabilizacije i pridruzzivanja za zemlje zapadnog Balkana.
CCelnici EU su takodje poruccili da je "miroljubiva i napredna Srbija, savrsseno ukljuccena u porodicu evropskih nacija, veoma vazzna za stabilnost regiona". Oni su podsetili da je EU spremna da obnovi pregovore sa Srbijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju, ccim saradnja Beograda sa Hasskim sudom bude potpuna i celovita.
Takodje je naglasseno da su se Evropska unija i njene zemlje cclanice vech dogovorile da razvijaju odnose sa Crnom Gorom, kao suverenom i nezavisnom drzzavom.
Evropska unija, "poziva bosanske vlasti da obezbede stvarni i opipljiv napredak u sprovodjenju policijske reforme sa ciljem da se odrzzi dinamika procesa stabilizacije i pridruzzivanja". Takodje je naglassena vazznost sprovodjenja ustavnih reformi u BiH.
EU izrazzava spremnost da ojacca svoje prisustvo na Kosovu possto status bude odredjen, i to posebno na podruccjima policije, pravne drzzave i ekonomije.
XS
SM
MD
LG