Dostupni linkovi

Moglo bi biti upitno potpisivanje Sporazuma sa EU


Mehanizam monitoringa reformskog procesa pomogao je bh. institucijama da poboljšaju razumijevanje zahtjeva za integraciju u Evropsku uniju, ocjena je Osmana Topčagića, direktora Direkcije za evropske integracije BiH. U ovoj godini BiH je ispunila veliki broj reformskih obaveza, među kojima su program realizacije prioriteta iz evropskog partnertsva i isporučila još jednog haškog bjegunca, Dragana Zelenovića:

«Drago mi je što mogu reći da je Evropska komisija konstatovala napredak u domenu sigurnosti, izrađen je nacrt strategije za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma.»

Sa procjenom o napretku složio se i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, Rajnhard Pribe:

«Veoma smo zabrinuti procesom restruktuiranja bh. policije. Ukoliko se postignuti politički kompromis o policijskoj reformi dovede u pitanje, Evropska komisija će zaista početi dovoditi u pitanje potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.»

Pribe tu posebno misli na opstrukcije koje dolaze iz Republike Srpske. Potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju može se očekivati do kraja godine, optimista je Osman Topčagić, dok Rajnhard Pribe kaže da će u oktobru izvještaj Evropske komisije procijeniti napredak BiH na evropskom putu.
XS
SM
MD
LG