Dostupni linkovi

SIDNEJ


Dragan Vasiljković, 51-ogodišnji Srbin iz Australije, poznat i kao "Kapetan Dragan", početkom devedesetih jedan od vođa srpskih paravojnih formacija u ratu u Hrvatskoj, može biti izručen toj zemlji koja ga tereti za ratne zločine, odlučio je danas Vrhovni sud Australije.
Vasiljković, koji živi u Australiji od 1969, pritvoren je početkom ove godine kada je Hrvatska zvanično zatražila njegovo izručenje. Optužen je da je naredio mučenja, ubistva i progone hrvatskih ratnih zarobljenika i civila. Za ta krivična dela mu u Hrvatskoj, ako bude proglašen krivim, preti maksimalna kazna od 20 godina zatvora.
Optuženi Vasiljković se žalio na zahtev za izručenjem navodeći kao razlog da Australija i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o ekstradiciji, ali je Vrhovni sud Australije odlučio u četvrtak da u ovom slučaju može biti primenjen sporazum Hrvatske i Komonvelta pa će proceduralno suočavanje na australijskom sudu u proceduri izručenja biti nastavljeno 12. jula.
Dragan Vasiljković je izjavljivao u nekoliko navrata ove i prošle godine da nije počinio nikakve zločine, da su optužbe za to "smešne" i da je spreman da ode na sud u Hrvatsku.
XS
SM
MD
LG