Dostupni linkovi

Podeljene ocene iznenadne posete Iraku


Posetom Bagdadu predsednik Bush je pokušao da uputi Amerikancima dobro izvaganu poruku da Irak i strategija njegove vlade izgleda menjaju smer, ali da trupe neće biti povučene iz Iraka skoro ocenjuje New York Times i dodaje:

"Bio je to dobar politički teatar, koreografije iskusne tupe koja je odigrala dramu i zahvaljujući tajnosti bila nagrađena čitavim danom gotovo nefiltrirane televizijske pokrivenosti. Putovanje, uključujući nevidljivi noćni polazak helikopterom iz Camp Davida, obasjano preciznošću događaja u kampanji, kompletirano je imidžom komandanta i starešine koji se obraća razdraganim američkim trupama".

Washington Post posetu ocenjuje prvu predsednikovu posetu Iraku od 2003. kao "važnu demonstraciju američke podrške" novoj iračkoj vladi koja, navodi list, predstavlja u toj zemlji "najbolje i možda poslednju nadu" za suzbijanje verski zasnovanih nereda. Bez obzira hoće li iračke vlasti uspeti u tome uspeti predsednik Buš je, zaključuje Washington Post, napravio "ispravan i hrabar" potez "koristeći ono što je ostalo od njegovog ličnog političkog kapitala da iračkoj demokratiji da šansu".

Chicago Tribune ocenjuje da je George Bush pokušao ovom posetom istakne dva uspeha – likvidaciju vođe terorista i formiranje iračke vlade. Boston Globe ocenjuje sastanak američkog predsednika i iračkog premijera licem u lice "vredan kao signal podrške borbenoj iračkoj vladi". Wall Street Journal ocenjuje da je poseta bila prekratka ali "vredna truda ako ni zbog čega ono da pokaže Iračanima da Sjedinjene Države ostaju privržene okončanju rata i to kroz pobedu". USA Today podržava izjavu Georgea Busha da će američke snage ostati u Iraku koliko god bude potrebno, ali ocenjuje da bi te snage morale biti povučene natrag čim se za to pojavi prilika, a ne da budu ostavljene da umiru tamo zbog nečijeg prestiža kao što je to učinjeno tokom dugotrajnog povlačenja iz Vijetnama.

Je li ovo putovanje bilo "predsednikova javna majstorija ... (ili) prava prekretnica u sve dužem ratu", pitanje je New York Timesa koji u uvodniku pod naslovom "Prerano je za veselje u Bagdadu", zaključuje da je ipak reč o potezu pred izbore za Kongres.

"Nakon toliko mnogo slikanja sračunatog da pruži gospodinu Bushu i njegovim dragim Republikancima kratkotrajni uspon u predizbornim istraživanjima domaćeg javnog mnjenja, Amerikanci su više nego ikad gladni realnog plana za Irak i stvarnog napretka", navodi New York Times.
XS
SM
MD
LG