Dostupni linkovi

Pozitivan izvještaj Misije OESS-a


Misija Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj ocijenila je u svom petogodišnjem izvještaju da Hrvatska nema ozbiljnijih zapreka na putu prema Evropskoj uniji. Ostvaren je značajan napredak u slobodi medija, demokratskim institucijama i radu policije, a još treba uložiti napore u reformu pravosuđa, vladavinu prava i povratak izbjeglica, kazao je voditelj Misije veleposlanik Jorge Fuentes:

„Po mome sudu, ključna riječ je pomirba. Ako ne bude pomirbe, to će negativno utjecati na cijeli politički život u Hrvatskoj, a to si Hrvatska ne može priuštiti na putu prema Evropskoj uniji.“

Fuentesova je procjena da se na područjima povratka u Hrvatskoj zbiva otprilike jedan etnički motivirani incident tjedno i, uz ostalo, tim povodom uskoro će sa saborskim zastupnikom srpske manjine Miloradom Pupovcem posjetiti Zadar i katoličkog nadbiskupa Ivana Prenu i pravoslavnog episkopa Fotija.

Misija OESS-a u Hrvatskoj kao svoje glavne zadatke u sljedećem razdoblju najavljuje rad na povratku izbjeglica, vladavini prava i reformi pravosuđa.
XS
SM
MD
LG