Dostupni linkovi

Al-Kaida prijeti novim napadima


Pogibija Abu Musaba al-Zarkavija, kako se čini, ni na političkom, ni na sigurnosnom planu u Iraku nije donijela značajniji preokret. Preostali čelnici iračkog ogranka al-Kaide zaprijetili su kako će novim napadima "protresti neprijatelja" i osvetiti njegovu smrt. U bombaškim napadima jučer i danas samo je u Bagdadu poginulo dvadesetak osoba. Istodobno, kompletiranje novog iračkog kabineta, objavljeno na dan al-Zarkavije pogibije, dodatno je potaklo političku raspravu u Americi o mogućem značajnijem povlačenju američke vojske iz Iraka.

Američki predsjednik Gerorge W. Bush i njegovi najbliži suradnici sastat će se sutra s iračkim čelnicima i razgovarati o budućnosti te zemlje i ulozi koalicijskih snaga. Američki predsjednik ranije je upozorio:

"Ne bih želio da američka javnost pomisli da je rat okončan pogibijom jednog čovjeka. Preostaje još dosta posla."

Pogibija al-Zarakavija i formiranje vlade ohrabrili su iračke dužnosnike koji vjeruju da će strano prisustvo u zemlji uskoro biti manje nužno. Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Muvafak al-Rubaie vjeruje da bi se strane trupe mogle uskoro potpuno povući:

"Do kraja iduće godine većina koalicijskih snaga napustit će Irak, a do sredine 2008. neće biti vidljivijeg prisustva stranih snaga ni u gradovima, niti u drugim dijelovima zemlje."

Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku general George Casey, znatno je oprezniji:

"Sve dok napreduje uvježbavanje iračkih sigurnosnih snaga i sve dok vlada naiconalnog jedinstva nastavlja uspješno voditi zemlju naprijed, bit će moguće sljedećih mjeseci i tokom iduće godine nastaviti i postupno povlačenje koalicijskih snaga iz Iraka."

U operacijama u Iraku do sada je poginulo oko 2,500 američkih vojnika, oko 18,000 ih je ranjeno, a invazija te zemlje američke je porezne obveznike do sada stajala oko 300 milijardi dolara. Čelnik demokrata u američkom senatu Harry Reid vjeruje da su događaji od posljednje sedmice dovoljan poticaj administraciji da napravi odlučan zaokret u politici prema Iraku:

"Dok se Iračani okreću Bagdadu i od svoje nove vlade traže odgovore na pitanja o budućnosti svoje zemlje, mi se okrećemo Washingtonu i Georgeu W. Bushu. Do sada smo bili izrazito strpljivi dok je administracija propuštala ranije rokove za povlačenje naših vojnika iz Iraka. Predsjednik očekuje previše, ako vjeruje da ćemo i dalje ostati popustljivi. Nakon ubojstva al-Zarkavija prošle sedmice i kompletiranja iračke vlade, ne želimo više isprazna obećanja. Kada se sutra sastane s iračkim čelnicima i svojim ratnim kabinetom, želimo da predsjednik objavi konkretan plan po kojem će Iračani sami preuzeti brigu za vlastitu sigurnost."

I dok će, po svemu seudeći, budućnost američkog angažmana u Iraku nakon smrti Abu Musaba al-Zarakvija za dužnosnike u Washingtonu još neko vrijeme ostati neizvjesna, ubojstvo čelnika iračkog ogranka al-Kaide za američke vojnike u toj zemlji donijelo je opipljivu korist. Obilje dokumenata i drugog materijala zaplijenjenog u akciji u kojoj je neutraliziran Zarkavi omogućilo je uvid u planove al-Kaide, ali dovelo do otkrića više skrovišta koja koriste pripadnici ove skupine. U današnjoj akciji nedaleko od mjesta gdje je ubijen al-Zarakavi, američki su vojnici ubili sedmoricu militanata.
XS
SM
MD
LG