Dostupni linkovi

Jessen Petersen napušta Kosovo


Gëzim BAXHAKU, Radovan BOROVIC

Šef Međunarodne admnistracije na Kosovu Soren Jessen Petersen objavio je danas da je odlučio, nakon dvogodišnjeg mandata, krajem juna napustiti funkciju specijalnog izaslanika UN za Kosovo, kako bi se pridružio porodici u Vašingtonu:

“Sudbina Kosova je jasna, dok je njen kurs ka stvaranju demokratskog i višenacionalnog društva u budućnosti u dobrim rukama, naroda i izabranih političkih lidera.”

Jessen Petersen je rekao da je uveren da će Kosovo na tom putu imati podršku KFOR-a i UNMIK-a, te pozvao kosovske lidere da nastave posao do ostvarivanja velikog sna Kosova:

“Moja je poruka i poziv za kosovske lidere da nastave da rade i da se ne zaustave, kako bi ostvarili san Kosova. Svi znaju koji je to san, ali ja ovde to ne želim da pomenem.”

Jessen Petersen je istakao da je na početku misije na Kosovu bio ubeđen da neće biti stabilnosti na Balkanu bez rešavanja pitanja Kosova. Kako je vreme prolazilo ispostavilo se da je to ubeđenje realno, rekao je Jesen Petersen i dodao da će rešavanjem statusa dobiti, ne samo Kosovari, već i građani regiona.

Na pitanje novinara može li se njegov odlazak vezati za izjave glavnog tužioca Haškog tribunala Karle Del Ponte na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN, Jessen Petersen je odgovorio:

«Svaka paralela koja se čini u vezi sa mojim odlaskom i izjavama Del Ponte samo spekulacija.»

Reagujući na odluku šefa UNMIK-a Sorena Jessena Petersena da ode sa funkcije, predsednik Reformističke partije ORA Veton Suroi je izjavio da je Jessen Petersen u mnogim trenucima poslednje dve godine bio najveći Kosovar:

«Želim da mu se javno zahvalim jer se dve godine, ostavljajući po strani i potrebe porodice, angažovao na Kosovu, tako da je jedno vreme bio najveći Kosovar.“

Poltiički savetnik predsednika Kosova Muhamed Hamiti je istakao da je Jessen Petersen dobro radio i izrazio nadu da se neće pojaviti vakum u administraciji UNMIK-a, u ovom za Kosovo veoma značajnom trenutku. Predsednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi je istako da će političke partije na Kosovu nastaviti saradnju sa međunarodnom zajednicom. Odlaskom Jessena Petersena se ništa neće promeniti u procesima koji su u toku i za koje se on zalagao, izjavio je Ranđel Nojkić, jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju:

“Lično mislim da se ništa neće značajnije desiti nakon odlaska gospodina Petersena, s obzirom da je ono za šta se borio svo ovo vreme, u iznalaženju rešenja konačnog statusa, maksimalno zalaganje da to bude nezavisnost. I mislim da, u tom smislu, njegov odlazak neće umnogome doprineti ili smetati da se nastave razgovori i da se dođe do rešenja konačnog statusa.”

Soren Jessen Petersen je na Kosovo stigao 15. avgusta 2004. godine. Proveo je na funkciji šefa UNMIK-a više vremena nego bilo koji od njegovih prethodnika i bio je kod Albanaca najpopularniji administrator na Kosovu.

* * * * *

Najavljeni odlazak šefa civilne misije Sorena Jessena Petersena, po mišljenju beogradskih zvaničnika i analitičara, neće uticati na utvrđivanje statusa Kosova. Ističe se da je Petersen svojim istupima veoma često prevazilazio okvire misije koju je vodio.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Dušan Proroković smatra da odlazak Petersena neće uticati za započeti proces utvrđivanja statusa Kosova. On smatra da je indikativno i to što je nekoliko Petersonovih prethodnika takođe napustilo funkciju pre okončanja mandata:

„Mislim da je to pitanje za one ljude koji ih imenuju na to mesto, dakle i za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i za sam Savet bezbedosti, ali očigledno je da ti ljudi podnose ostavke da li zbog različitih vrsta pritisaka, da li zbog loših rezultata svog rada, da li zbog nesnalaženja u datim okolnostima ili situaciji, ali sve to deluje dosta neveselo i onespokojavajuće i mislim da nije donelo stabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji. Odlazak Petersena i dolazak nekog novog sumnjam da bilo šta može promeniti na unutrašnjem planu, a pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije to sigurno neće uopšte ni dotaći.“

Zoran Anđelković kao nekadašnji predsednik Privremenog izvršnog veća Kosova, danas poslanik Socijalističke partije u Skupštini Srbije, smatra da bi odlazak Petersena morao biti posledica lične odgovornosti zbog loše bezbednosti srpske zajednice na Kosovu:

„Mislim da je on preuzeo i veliku obavezu u odnosu na onaj deo predstavnika političkih snaga na Kosovu i Metohiji koji su za nezavisno Kosova, a da očito ta priča ne ide baš onim tokom na koji je on računao ili na koji su računali predstavnici političkih partija koji su za nezavisno Kosovo. To su dva dovoljna argumenta da on jednostavno, kao čovek koji se ozbiljno bavi politikom, treba da povuče potez koji je povukao.“

Po mišljenju koordinatora Foruma za etničke odnose i analitičara kosovskih prilika Dušana Janjića, odlazak Petersena sa Kosova je bio očekivan, jer je kao stručnjak za izbeglice i povratak planirao novu funkciju u sedištu Ujedinjenih nacija:

„Što se tiče samog Kosova, to mu nije baš najbolja referenca ni za tu reputaciju, jer povratka nije bilo u njegovo doba, bilo je tihog iseljavanja.“

Međutim, on kao važniji ističe detalj da je odlaskom Petresena Kosovo izgubilo propagandistu interesa tamošnjih Albanaca:

„Možda će jedino Albancima biti težak problem da dobiju jednog takvog propagandistu kakvog su imali u njemu. Ne znamo kako će njegov naslednik raditi. Ipak je Jessen Petresen, suočen sa realnim problemom slabosti UNMIK-a, rešio problem tako što se priklanjao nastojanjima kosovskih Albanaca. Lično mislim da je sve to radio, ne zato što je proalbaski ili antisrpski nastrojen, nego zato što se jednostavno plašio, nije vladao situacijom. Videli ste koliki je taj strah bio kad je on zbog demonstracija pustio sve činovnike da ne dođu na posao. Dakle, njego odlazak se neće odraziti ni na stanje na Kosovu, neće se bog zna koliko odraziti ni na pregovore o budućem statusu jer, da vas podsetim, Petersen nije bio aktivan u tome. Tako da mislim da njegov odlazak neće ništa smetati kosovskoj situaciji.“
XS
SM
MD
LG