Dostupni linkovi

Znaćemo na koga treba upirati prst


Naš gost je direktor najtiražnijeg crnogorskog dnevnog lista, Vijesti, Željko Ivanović.

RSE: Kako izgleda post referendumska Crna Gora iz novinarskog ugla? Da li će politička scena ostati polarizovana po državnom ključu ili je vjerovatnija programska usitnjenost sa mogućnošću postizbornih koalicija?

IVANOVIĆ: Što se tiče prerasporeda snaga, mislim da je blokovska podijeljenost zaustavljena, da sada nema onu težinu i snagu i da ne izaziva tolike posljedice koje je izazivala prije referenduma. Opozicija je sada u potpunom out-u i potpuno van neke osnovne funkcije koju bi trebala da ima u jednom društvu. Đukanović je jači nego ikada što je bio. Povratio je međunarodnu podršku i podršku Evropske unije. Ima jednu potpuno stabilnu i jasnu situaciju koja će mu, sasvim vjerovatno, donijeti novi mandat i nove četiri godine vladavine. Mislim da je to dobro za stabilnost Crne Gore i da je dobro za dalji razvoj jer će se znati ko je konačno odgovoran i sva odgovornost prelazi na zvaničnu Podgoricu. Svi mi koji se unutar Crne Gore borimo za neku demokratizaciju, za bolju situaciju, za bolje, srećnije i poštenije društvo, znaćemo na koga treba upirati prst.

RSE: Vi očigledno opoziciji ne dajete šansu?

IVANOVIĆ: Đukanović je ranije izjavio da kada bi crtao ili pravio opoziciju po svojoj volji i želji, ona ne bi izgledala mnogo drugačije od ovoga kako izgleda sadašnja crnogorska opozicija. Sve ono što treba Đukanoviću, ili što mu ide na ruku, ona čini. To nije dobro za samu Crnu Goru, za sami ambijent i situaciju u Crnoj Gori. Ona se često pokazuje kao opozicija samoj Crnoj Gori, a ne kao opozicija vlasti.

RSE: Da li i dalje stoji priča da su sve oči uprte u SNP? Da li mislite da će najuticajnija opoziciona stranka nastaviti politiku osporavanja referendumskih rezultata, ili je to pokušaj zadržavanja biračkog tijela kojeg postepeno treba uvesti u novu realnost i mogućnost da SNP na novim izborima nastupi samostalno?

IVANOVIĆ: I prije referenduma i sada mislim da se daje preveliki značaj SNP-u i njenom lideru Bulatoviću. On je pokazao nešto što za ozbiljne analitičare nije bilo iznenađenje, da njegov nivo partijskog aparatčika ipak ne može da ga predstavi kao lidera koji može da koncipira jednu ozbiljnu strategiju, koji može da vodi jednu ozbiljnu politiku. Pokušao je da balansira i da udovolji jednom krilu svoje partije koja bi rado podigla ustanak u Crnoj Gori, kao i drugom krilu koje želi da se od nacionalsocijalističkog pola prebaci na građanski pol i s treće strane da udovolji gospodinu Solani, da ostane neki evropski partner. Mislim da je to sve vrlo teško iskombinovati i da se u tim strašnim kombinacijama i vratolomijama gubi smisao i suština, te će u svemu tome i SNP sam da se izgubi. Kojim god putem da krene gospodin Bulatović, mislim da SNP-u predstoji još jedan rascjep, da će ići u neke podjele i da će na kraju nastati nekoliko manje-više marginalnih partija, a da lider SNS-a, Mandić, postaje neka figura koja će, na žalost, reprezentovati u perspektivi srpski interes Crne Gore. Sve to će zavisiti od toga ko bude vladao u Beogradu jer će od njihovog izbora zavisiti i izbor u Crnoj Gori.

RSE: Kako tumačite prilike u suverenističkom bloku? Uočavate li spremnost vladajuće koalicije da, kako to kaže lider Liberalne partije Miodrag Živković, sa simulirajućih pređe na stvarne političke i ekonomske reforme, ili će vlast dugo preživljavati na lovorikama nezavisnosti?

IVANOVIĆ: Mislim da civilni sektor ne treba mnogo da se obazire i opterećuju time šta vlast misli i šta vlast namjerava, već treba da gleda šta će vlast da čini. Ona će biti prinuđena da pravi neke promjene. Vrijeme nekog vanrednog stanja, koje je trajalo 15-16 godina, i borbe protiv raznih režima, prvo jedinstvenoga DPS-a, posle toga Miloševića, a onda Koštunice, je prošlo i Crna Gora sada ulazi u neke tranzicione vode koje trebaju da se uliju u evropsku rijeku. Taj put će morati da se prolazi na neki drugačiji način u odnosu na to što je rađeno i kako je vođena politika, društvo i država u ovih petnaestak prošlih godina. Oči Evropske unije će biti mnogo jače uprte u nas, mnogo će se više paziti i gledati šta se ovdje stvarno dešava. Biti će pritisaka na vlast i unutar Crne Gore, čak i od nekih manjih partija unutar te koalicije i civilnog sektora, kao i od međunarodnih institucija, da se stvari mijenjaju, a one će morati da se mijenjaju, inače, ako vlast nastavi dosadašnjim načinom da vlada, na narednim izborima neće imati šta da traži. Čak i ako uoči ovih izbora ne dođe do nekih podjela unutar tog bloka i do nekog razvrstavanja po različitim manjim grupama ili koalicijama, da će se to desiti vrlo brzo nakon izbora i unutar te same eventualne koalicije. Mislim da će se pojavljivati neke druge alternative, možda političke grupe ili nove partije.

RSE: Kada govorite o alternativi, može li ona biti u Grupi za promjene koja se sljedećeg mjeseca transformiše u Pokret za promjene? Kakva će biti, po vama, perspektiva te političke organizacije i na koje glasače, poslije svega, mogu da računaju? Može li se Pokret za promjene naći u poziciji tasa na vagi nakon izbora?

IVANOVIĆ: Mislim da je najveći gubitnik, ako se gleda iz partijskog interesa i partijskog ugla pred referendumske kampanje, Grupa za promjene, koja je prije ulaska u tu čitavu priču imala jednu vrlo dobru poziciju i ličila na nešto što je moglo i u referendumu, a pogotovo nakon referenduma, da predstavlja neku istinsku alternativu vlasti. Međutim, oni su u pred referendumskom procesu napravili toliko grešaka, toliko faulova, toliko autogolova da su došli u jednu poziciju koja ih mnogo ne razlikuje od pozicije koja karakteriše sve ove partije koje su pripadale unionističkom bloku. Grupa za promjene je potrošila veliki broj kredita, izigrala poziciju i povjerenje koje je imala u dobrom dijelu jednog i neopredijeljenog dijela biračkog tijela u Crnoj Gori, možda i najzdravijeg dijela biračkog tijela. Pošto vidim kako djeluju nakon referenduma, ne vidim da tu postoji kapacitet da se od svega toga napravi neka alternativa. Bojim se da će se oni na kraju i sami uliti u to što predstavlja unionistički blok, tako da će im i to dodatno suziti prostor. Na žalost, nisam siguran da se oni mogu na tim izborima nadati nekom značajnijem rezultatu i uspjehu.
XS
SM
MD
LG