Dostupni linkovi

Hamas preuzeo odgovornost za napad na Izrael


Predstavnici Hamasa objavili su da su noćas i jutros prekinuli šesnaestomjesečno primirje s Izraelom i na teritoriji te zemlje ispalili šest raketa. Radi se o akciji odmazde za jučerašnje izraelsko granatiranje plaže u Gazi i pogibiju sedmero Palestinaca, među kojima je bilo žena i djece, objavio je predstavnik Hamasa.

Ovaj militantni pokret, koji se bori za uništenje države Izrael, na čelu je palestinske vlade od ovog proljeća, a nakon oružane odmazde prošle noći, na izraelski napad Hamas je danas odgovorio i masovnim demonstracijama svojih pristaša. Glasnogovornik pokreta, Sami Abu-Zuhri:

“Demonstacije koje je organizirao islamski pokret otpora pokazuju naš bijes, ali i odlučnost da zaštitimo naša prava i principe. Nakon nastavka krvoprolića nad našim narodom i prizora ubijenih žena i djece, nema mjesta tišini. Ove demonstracije potvrđuju potrebu za obnovom naše borbe."

Od šest ispaljenih raketa s položaja Hamasa, samo je jedna pala na izraelsko tlo. U njenoj eksploziji nije bilo žrtava. Glasnogovornik izrelske vlade Mark Regev potvrdio je danas da se još uvijek istražuje pogibija palestinskih civila na plaži u Gazi:

"Ministarstvo obrane naložilo je provedbu sveobuhvatne istrage incidenta u kojem su stradali nedužni civili, kao žrtve akcije izraelske vojske. Istraga još traje i za sada smo otklonili mogućnost da su granate ispaljene s nekog od naših brodova ili aviona. Sada istražujemo mogućnost da se radi o zalutaloj granati koja je greškom pala na plažu."
XS
SM
MD
LG