Dostupni linkovi

Druga faza razgovora počinje u julu


Posebni izaslanik UN za pitanje statusa Kosova Mahti Ahtisari rekao je u petak u Prištini da je impresioniran jedinstvom stavova unutar zemalja članica Kontakt grupe i šire u vezi sa raspravama o rešavanju statusa Kosova:

"Ja sam izuzetno impresioiniram jednistvom Kontakt grupe i to je izuzento značajno."

Ahtisari je posle sastanka sa predsednikom i premijerom Kosova i najavio odvijanje dva paralelna procesa razgovora o statusu, o političkim i tehničkim pitanjima. On je istakao da kao i kod Kontakt grupe, jedinstvo stavova o rešavanju statusa Kosova postoji i unutar EU i NATO-a. Ahtisari je rekao da, nakon podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN sredinom jula, može započeti druga faza razgovora.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Agim Čeku su istakli spremnost zvanične Prištine da ispuni zahteve međunarodne zajednice,kako bi se put ka utvrđivanju statusa učinio uspešnim. Čeku je kazao kako je Ahtisari ocenio konstruktivnim pristup Prištine dosadašnjim razgovorima između Prištine i Beograda.

Ashtisari se odmah po dolasku u Prištinu u petak, iza zatvorenih vrata, sastao i sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom. U subotu će se Ahtisari sastati sa kompletnom pregovaračkom delegacijom Kosova, liderima Srpske liste za Kosovo i Metohiju, predstavnicima nesrpskih manjina i kosovskih žena. Za nedelju je planirana poseta Kosovskoj Mitrovici.
XS
SM
MD
LG