Dostupni linkovi

BANJA LUKA


Nije bilo recci o referendumu u Republici Srpskoj, rekao je predsednik Vlade Srbije Vojislav Kosstunica nakon sastanka u Banjaluci sa zvaniccnicima ovog BiH entiteta. On je istakao da je stav njegove Vlade mnogo siri od jednog pitanja kao sto je referendumsko. "Ukoliko postoji drzava u regionu kojoj je stalo da se primenjuje Dejtonski sporazum, kao i Rezolucija UN 1244 o Kosovu, onda je to Srbija", naglasio je Kosstunica.
Predsednik Republike Srpske Dragan Ccavicc je kazao da danasnji sastanak nije nikakava konspiracija, ili neki novi srpsko-srpski odnosi, vec dogovor i afirmacija onoga sto se dobilo kroz medjunarodni akt, Dejtonski mirovni sporazum. Navodechi da je ovo prva poseta Banjaluci otkako je Srbija postala naslednik drzzavnog kontinuiteta Drzzavne zajednice Srbije i Crne Gore, Kosstunica je istakao da saradnja RS i Srbije sada treba da ima "nov okvir u izmenjenom Sporazumu o specijalnim paralelnim odnosima RS i Srbije". Predsednik RS Cavicc je precizirao da je postignuta saglasnost da se narednih dana pokrene inicijativa za promenu ranije potpisanog Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama izmedju RS i SR Jugoslavije. Prema njegovim recima, nestankom Drzzavne zajednice SCG prestale su da postoje i odredjene institucije zaduzzene za primenu Sporazuma, dok su, s druge strane, provedenim ustavnim promenama u BiH i RS stvoreni novi osnovi za definisanje Sporazuma.
Komentarissucci stav predsedavajuceg Saveta ministara BiH Adnana Terzica da Srbija moze ici u Evropu preko Sarajeva, a ne preko Banje Luke, Kostunica je kazao da ce se Srbija pribliziti Evropi preko Beograda, a ujedno dobro saradujuci sa svim svojim susedima, i sa Sarajevom i Banjom Lukom.
On smatra da je Srbija do sada pokazala da joj je podjednako stalo do saradnje s BiH u celini i posebno s RS-om.
"Ako bi se napravila mala statistika mojih poseta BiH moglo bi se ustanoviti da je daleko vise bilo poseta Sarajevu, nego Banjoj Luci", kazao je Kostunica kojem je ovo prva zvanicna poseta nakon sto je Srbija postala nezavisna drzava izdvajanjem Crne Gore iz drzavne zajednice.
Ovo je inacce prva poseta Kosstunice otkako je Srbija u ponedeljak i formalno postala nezavisna drzzava.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG