Dostupni linkovi

BRISEL


Ministri odbrane zemalja NATO pozvali su Beograd i Pristinu da saradjuju na konstruktivan nacin sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Martijem Ahtisarijem i pokazu fleksibilnost za vreme pregovora o statusu Kosova.
Na sastanku u Briselu ministri su istakli da ce NATO ostati angazovan na Kosovu tokom procesa odredjivanja statusa i njegove primene. Oni su podrzali rad Ahtisarija i Kontakt grupe na pronalazenju “dugorocnog resenja koje ce promovisati stabilnost na Kosovu i citavom balkanskom regionu”.
Ministri su pozvali zemlje Balkana na punu saradnju s Haskim tribunalom i posebno naglasili da hapsenje Radovana Karadzica i Ratka Mladica ostaje poslednja prepreka clanstvu u Partnerstvu za mir, napominjuci kako taj uslov vazi za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.
Ministri su naveli da su primili k znanju deklaraciju Crne Gore o nezavisnosti, koja je uslijedila nakon referenduma koji je sproveden u skladu sa standardima OEBS-a i Savjeta Evrope.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG