Dostupni linkovi

Kontakt grupa odredila prioritete u provedbi standarda


Posle sastanka sa premijerom Kosova Agimom Čekuom, predstavnici Kontakt grupe su izjavili kako utvrđivanje 13 prioriteta ne znači minimiziranje značaja ostvarivanja drugih standarda. Šef Francuske kancelarije u Prištini Tijeri Rejnard je, posle sastanka, ocenio da je značajno da se napredak u ovih 13 tačaka postigne odmah u narednim mesecima:

«Znamo da ima napredaka, ali ima još mnogo da se učini. Mi smo se koncentrisali na najznačajnije standarde koji se odnose na svakodnevni život građana, na potrebe manjina, kao što su povratak, bezbednost, imovinska prava i drugo.»

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio da ovih 13 tačaka nije ništa novo i da se radi o pitanjima koja se odnose na ostvarivanje prava manjina:

«Sva ova pitanja su deo standarda i sva su ona u toku ostvarivanja. Sutra ćemo na sastanku o ostvarivanju standarda utvrditi konkretne zadatke. Ja ne vidim neke teškoće u njihovoj realizaciji.»

Predsednik kosovskog Parlamenta Kolj Beriša je izjavio da će Skupština u rokovima koji su određeni ispuniti tačke prioriteta koje se odnose na obaveze Skupštine. Šef Francuske kancelarije u Prištini Tijeri Rejnold je takođe izjavio da će šefovi diplomatskih predstavništava zemalja članica Kontakt grupe zvaničnicima u Beogradu predati stavove sa poslednjeg sastanka u Parizu i zahtevati da se to ostvari. Zahtevi se odnose na podršku srpskih vlasti uključivanju predstavnika kosovskih Srba u institucije Kosova.
XS
SM
MD
LG