Dostupni linkovi

Ubijen najtraženiji irački terorista!


U zračnom napadu kojeg su sinoć sjeverno od Bagdada zajednički izveli američke trupe i iračke sigurnosne snage, ubijen je vođa Al Qaeda Abu Mussab al-Zarqawi. Na vandrednoj press konferenciji u Bagdadu irački je premijer al-Maliki izjavio:

"Al Zarqawi je danas eliminiran."

Njegova je izjava dočekana ovacijama. Pored iračkog premijera stajao je komandant američkih snaga u Iraku, general George Casey, koji je kazao kako je identitet ubijenog potvrđen na osnovu otisaka prstiju, te da je ova akcija kruna dvosedmičnog lova na prvo čovjeka Al Qaeda u Iraku. Potvrdio je to i al-Maliki pohvalama vojnicima:

"Ono što se danas desilo je rezultat suradnje iračkog naroda, koji je olakšao operaciju, izvedenu zajednički između policijskih i multinacionalnih snaga. To je poruka onima koji biraju put nasilja, da promijene pravac prije nego bude isuviše kasno. Zahvaljujem snagama sigurnosti, policiji i vojsci, hvala multinacionalnim snagama, za sve ono što čine u borbi protiv terorizma."

Američki sekretar za odbranu Donald Rumsfeld ocijenio je da ubistvo al-Zarqawija predstavlja "značajnu pobjedu u borbi protiv terorizma":

"Njegova smrt, iako veoma važna ne znači i kraj nasilja u toj zemlji, koje neće prestati tek tako. Ali nema dilema da je činjenica da je mrtav velika popbjeda u borbi protiv terorizma, ne samo u Iraku nego rekao bih i u cijelom svijetu."

Pogibija vođe al-Qaide u Iraku Abu Musaba al-Zarqawija veoma je važan momenat za Irak i nanijela je udarac al-Qaidi svuda u svijetu, kazao je u prvoj reakciji britanski premijer Tony Blair:

"Mi znamo da će oni nastaviti ubijati, znamo da nas čeka još neprilika. Ali i oni sada znaju da smo odlučni boriti se do njihovog konačnog poraza."

Magnus Ranstorp, stručnjak za terorizam s Univerziteta St.Andrews u Škotskoj kaže kako je unatoč opasnosti od eskalacije nasilja jako važna eliminacija al Zarqawija:

"Važno je jer je on već duže vrijeme u Iraqu vodeća figura al-Qaeda . On je takođe odgovoran za eskalaciju nasilja i brutalnost koje uključuje i odrubljivanje glava, kao i za porast netrpeljivosti izmedju Sunita i Šiita. On je ustvari bio srce problema kojeg su koalicione snage imale u borbi protiv pobunjenika."

Jordanac Abu Mussab al Zarqawi bio je najtraženiji terorista u Iraqu, za čiju je glavu američka vlada najprije raspisala nagradu od 10, a potom povećala na 25 miliona dolara. Na njegov su konto upisana mnogobrojna brutalna ubistva. On je slovio kao vodja grupe Al-Tawhid i Al Džihad, koje su se u oktobru 2004. godine preimenovale u Qaeda al Džihad, u znak lojalnosti terorističkoj mreži Osame bin Ladena. Eksperti, međutim, tvrde da je Zarqawi sa svojim pristalicama operirao neovisno od bin Ladena.

Tridesedevetogodišnji terorista, sin palestinskog izbjeglice, rođen je kao Ahmed Chaleyle, a po svom rodnom mjestu Zarka, dao si je ratno ime Zarkawi. Živio je u Afganistanu, gdje je i prošao terorističku obuku. Za razliku od bin Ladena nije ga pratio image duhovnog vođe, koji iz svog skrovišta tihim glasom i kićenim jezikom naredjuje masovna ubistva. Zarkawi se radije predstavljao kao krvožedni Božji ratnik koji rado stoji u prvim redovima.

U Jordanu je još 1994. bio osuđen na 15 godina zatvora za pripadnost ilegalnoj skupini i posjedovanje oružja, ali je 1999. bio oslobođen općom amnestijom kralja Abdullaha. Međutim, tri godine poslije u odsutnosti je osuđen na smrt za ubistvo američkog diplomata Laurencea Foleya, voditelja Međunarodne agencije za razvoj (USAID). Bila mu je to prva smrtna kazna u Jordanu a s vremenom ih je prikupio četiri. Zadnja mu je izrečena u februaru 2006.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG