Dostupni linkovi

NJUJORK


Predsednik Haškog tribunala (ICTY) Fausto Pokar (Pocar) i glavna tužiteljka tog međuanrodnog suda Karla del Ponte (Carla) obavestili su u sredu Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da vlasti Srbije ne sarađuju sa Tribunalom.
U redovnom izveštaju o strategiji okončanja rada tog suda i o stepenu saradnje nekih država sa Tribunalom Karla del Ponte je oštro kritikovala Srbiju zbog neizručenja Ratka Mladića, Gorana Hadžića, Stojana Župljanina i Zdravka Tolimira.
Osim "spektakularnih pirotehničkih akcija" Srbija nije učinila ništa rekla je glavna tužiteljka Haškog tribunala navodeći da saradnja sa Srbijom ostaje "teška i frustrirajuća".
Srpski ministar za javnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar rekao je na sednici Saveta bezbednosti da je Vlada Srbije učinila "apsolutno sve što je u njenoj moći" da Ratko Mladić bude lociran i prebačen u Hag.
Za neizručenje Radovana Karadžića odgovornost, po rečima glavne tužiteljke del Ponte dele Srbija, Republika Srpska, EUFOR i NATO, dok je zbog neizručenja generala Vlastimira Đorđevića ponovo kritikovala Rusiju.
Istakla je poboljšanu saradnju Tužilaštva sa vlastima Republike Srpske i kontinuirano dobru saradnju sa Crnom Gorom.
XS
SM
MD
LG