Dostupni linkovi

Govor mržnje kao političko oružje


"Ona pokupi ove njene ustaše i dovede da budu u zajednici."

"Sramota."

"Što sramota? Koga sramota? Mene da bude sramota? Gde joj je bila rodbina? A gde joj je bio brat? U Vojsci Republike Srpske ili Zenga? Šta je bio? Ja ću da vam dam jednoga dana. Ne rasturajte mi moju državu."

Ovim rečima poslanik Srpske radikalne stranke, Zoran Krastić, inače bivši ministar trgovine u vladi Mirka Marjanovića, za skupštinskom govornicom uvredio je ministarku poljoprivrede Ivanu Dulić-Maković i njenu porodicu. Ministarka Dulić-Marković ovako je odgovorila na uvrede:

"Potpuni rečnik mržnje i haosa je opet na delu. On više govori o onima koji ga izgovaraju, nego o mojoj porodici, koja je ugledna porodica Srbije. Veoma smo ponosni što smo građani Srbije i Vojvodine. Meni je ovo podstrek da se i dalje, sa sto puta više snage, borim za evropsku Srbiju."

Dan nakon šovinističkog istupa Radikala Zorana Krasića, G17 Plus, stranka kojoj pripada i Ivana Dulić-Marković, zatražila je najoštrije kažnjavanje Krasića, a od republičkog tužioca da pokrene postupak pred Ustavnim sudom za zabranu delovanja Srpske radikalne stranke. Šef poslaničke grupe G17 Plus u Skupštini Srbije, Miloljub Albijanić:

"Obzirom na to da se Srpska radikalna stranka nije ogradila od šovinističkih i primitivnih izjava svoga poslanika i osudila njegovo ponašanje, G17 Plus očekuje da se oglasi javni tužilac Republike Srbije i pokrene postupak pred Ustavnim sudom za zabranu rada Srpske radikalne stranke. G17 Plus će se boriti do ostvarenja ovoga zahteva."

Istovremeno generalni sekretar Srpske radikalne stranke, Aleksandar Vučić, kaže da Krasić nije vređao ni jednu naciju, već je govorio u ideološkom smislu o ustašama. Na zahtev G17 Plus da se zabrani rad Radikala, Vučić je ovako reagovao:

"Toliko su smešni da nemam reči, ali oni će da odgovaraju za lopovluk i da idu u zatvor. Neka zabrane ceo srpski narod i sve građane Srbije. To bi možda bilo najbolje."

Albijanić naglašava da očekuje podršku za predlog o zabrani Radikala od svih političkih partija, ali i od premijera Vojislava Koštunice, čiji je član kabineta Ivana Dulić-Marković:

"Pozivam sve političke stranke u Srbiji da se odupru ovoj mržnji govora, ovakvom načinu rada."

Premijer Srbije, Vojislav Koštunica, izjavio je povodom uvrede na račun ministarke poljoprivrede Ivane Dulić-Marković da je neophodno da se čuje i javno izvinjenje kao znak spremnosti da se jednom zauvek prekine svaki oblik nacionalne diskriminacije. Ocenio je da je celokupna javnost sa punim pravom osudila napad na Ivanu Dulić-Marković i stala u njenu odbranu.

Ono što se nakon svega nameće kao pitanje jeste da li srpskoj političkoj sceni sledi još jedno prekonponovanje na stranke promiloševićevskog usmerenja i na one koje se zalažu za evropske vrednosti? Iako premijer Koštunica osuđuje napad Krasića na ministarku Dulić-Marković, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije, Miloš Aligrudić, smatra da je izjava neodmerena i gruba, ali da nije reč o šovinizmu i govoru mržnje:

"Tu je, pre svega, u pitanju jedan bezobrazni ispad. Krasić nije govorio o nekome pežorativno zbog toga što je pripadnik određene nacionalnosti, nego je pokušao da optuži nekoga za to da mu je neko u familiji bio, ili jeste, ustaša."

Šovinistički istup Zorana Krasića samo je pokazatelj kako bi Srbija izgledala kada bi na vlast došla Srpska radikalna stranka, smatraju u Srpskom pokretu obnove. Potpredsednik ove stranke, Vlajko Senić:

"Blago rečeno to je skandal i još jedan dokaz kakva će sudbina cele Srbije biti ukoliko sve stranke demokratskog bloka ne pokažu, pre svega, državnu odgovornost i počnu veoma hitno razgovore, ne o izborima, ne o sastavu vlade Srbije, o podeli nekakvih ministarstava, već o tome na koji način će se Srbija voditi u budućnosti."

Šta o svemu misle građani Beograda:

"Sramota je da neko to govori u Skupštini od poslanika, a da 15 poslanika sedi."

"Grozno. To je odlika Radikala. Stranački obračun, pa šta ko zna o kome iznosi pred izbore, pa neka narod odluči."

"I treba da je napadne. Nije u redu što je napao tako vulgarno, ali podržavam njihovu politiku."

"Ne treba sada praviti pitanje oko toga. Pitanje je ko je ko."
XS
SM
MD
LG