Dostupni linkovi

Tenzije na severu Kosova


Gëzim BAXHAKU, Nebojša BUGARINOVIC

Analitičari bezbednosnih kretanja na Kosovu smatraju kako je formiranje posebnog komiteta za vanredne situacije na severu Kosova pokušaj da predstavnici Srba sa severa Kosova preuzmu u svoje ruke ovlašćenja i nadležnosti institucija zaduženih za bezbednost i predstavlja nepriznavanje institucija međununarodne zajednice i privremenih institucija Kosova. Istovremeno, oni ocenjuju da to može dovesti do toga da bezbednosna situacija izmakne kontroli na severu Kosova, delu koji mnogi smatraju bezbedonosno najproblematčnijim.

Misija UN na Kosovu (UNMIK) ne želi da komenatriše stvaranje jednog komiteta za hitne slučajeve na severu Mitrovice, koji bi kontrolisao bezbednosnu situaciju na severu Kosova. Predstavnici UNMIK policije su u sredu saopštili da su uputili 500 pripadnika ove policije na sever Kosova, u cilju obezbeđivanja reda i zakona u ovom području. Komesar UNMIK policije Kai Vitrup:

“Ove bezbednosne mere se preduzimaju u saradnji sa KFOR-om i biće na snazi koliko bude potrebno.”

Vitrup je istakao da se time daje međunarodna podrška KPS-a u održavanju reda i sprovođenju zakona.

U izjavi za naš program zamenik komesara za KPS, pukovnik Sheremet Ahmeti je rekao da su predviđene dodatne mere bezbednosti i visoki stepen gotovosti policije, u cilju bezbednosti građana na teritoriji Kosova. Direktor Instituta KIPRED, koji je radio na proceni unutrašnje bezbednosti na Kosovu, Ljuljzim Peci je za naš program izjavio kako je sve ovo taktika koja se veze za približavanje kraja razgovora o statusu:

«Pogoršanje sadašnje situacije je pokušaj da se dobiju poeni što se tiče pregovora o statusu Kosova i ovo sliči na srpske scenarije pred početak rata u Hrvatskoj.»

Analitičar za bezbednosna pitanja Ramadan Qehaja kaže kako je situacija na severu Kosova u neku ruku izmakla kontroli:

«Cela ova destruktivna aktivnost, koja se dešava sedam godina, sada je izašla na videlo. Ja mislim da treba preduzeti rigorozne mere, pre svega političke, ali i policijske i bezbednosne, kako bi se vratilo prethodno stanje i kako bi se delovalo kroz UNMIK i institucije Kosova.»

Peci izražava sumnju da se UNMIK policija može uspešno uhvatiti u koštac sa ovakvom situacijom, ali to može uspešno činiti KFOR. Zamenik predsednika Koordinacionog centra za Kosovo Vlade Srbije Milorad Todorović je juče u Prištini ocenio da predstavnici opština sa severa Kosova imaju pravo da se samoorganizuju. Međutim, sa tim se ne slaže analitičar Qehaja koji smatra da je pravo proglašavanja vanrednog stanja u ovlašćenju centralnih institucija Kosova:

“Niko na Kosovu nema prava da proglašava vanredno stanje, sem kompetentnih organa za to.”

Qehaja smatra da su tenzije koje su prisutne na severu Kosova pre svega političke, iako se kriju iza oblande bezbednosnih problema:

“Što se više približava kraj razgovora o statusu Kosova u tom delu se podižu tenzije, radi se o pokušaju podele Kosova, što bi bila velika opasnost.”

Neposredni povod za donošenje odluke o formiranju komiteta za vanredne situacije i uvođenje posebnih mera od strane predstavnika tri opštine sa severa Kosova je prošlonedeljno ubistvo jednog Srbina na putu između Zvečana i Žitkovca i ranjavanje jedne Srpkinje u selu Prilužje, opština Vučitrn. Komesar policije Kai Vitrup je ocenio da ovi incidenti nemaju etničku pozadinu.

* * * * *

Zvaničnici Srbije kažu da odluka četiri severnokosovske opštine o prekidu kontakata sa privremenim institucijama u Prištini nije doneta u koordinaciji sa vlastima Srbje.

Koliko je samostalna odluka četiri opštine severnog Kosova da proglase vanredno stanje na svojoj teritoriji, koje podrazumevaju prekid svih kontakata s privremenim kosovskim institucijama i UNMIK-om, dok počinioci zločina nad Srbima ne budu uhapšeni, a koliko iza nje stoji zvanični Beograd, pitanje je na koje odgovor daje Aleksandar Simić,
član srpskog pregovaračkog tima i savetnik premijera Vojislava Koštunice:

„Mislim da je ta odluka autohtona, nezavisna od Beograda. Beograd će svakako takvu odluku razmotriti, posebno pregovarački tim, i videti koliko su takve dalje akcije u skladu sa pregovaračkom pozicijom. Ali Beograd, kao što znate, u svom pregovaračkom timu ima predstavnike kosmetskih Srba i ti predstavnici kosmetskih Srba će sigurno argumentisati na pregovaračkom timu u prilog ovakvih aktivnosti.“

Imate li utisak da ovakav potez ima šansi na uspeh?

„To ja ne mogu uopšte ni na koji način da cenim. Prosto, to je pre svega jedan politički gest koji jasno pokazuje da je administracija UNMIK-a, posebno na čelu sa specijalnim predstavnikom Petersenom potpuno jednostrana i u potpunosti zauzela poziciju većinske separatističke albanske zajednice u južnoj pokrajini, i u tom pogledu uspeh takve akcije će pokazati tek daleka budućnost.“

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srecković smatra da četiri opštine nisu imale nadležnost da donesu odluku o suspenziji odnosa sa privremenim kosovskim institucijama, već je to isključivo nadležnost srpskog pregovaračkog tima i Vlade Srbije koji takvu odluku nisu doneli:

„Ja sam u to potpuno uveren, zato što znam da takvu odluku nije donela ni Vlada Srbije, ni pregovarački tim. Mislim da ovakva odluka nije u interesu zaštite srpskog stanovništva na Kosovu. Država Srbija, odnosno pregovarački tim moraju da imaju jedinstven pristup, koji mora da bude konstruktivan, jer ne sme da se ni u jednom trenutku u međunarodnoj zajednici stekne utisak da srpska strana na bilo koji način opstruira pregovore. Ono što je dobro za razliku od nekih ranijih pregovora, mislim da u ovom slučaju naš državni tim ima konstruktivan pristup i da argumente koji su bez sumnje na našoj strani iznose na način koji je razumljiv i prihvatljiv međunarodnoj zajednici. Stvaranje nove krize i zaoštravanje odnosa sa međunarodnom zajednicom nama sigurno neće koristiti, zato što svi moramo da budemo svesni činjenice da će odluku o budućem statusu Kosova doneti međunarodna zajednica.“

Aleksandar Simić kaže da ima razumevanja za potez Srba sa severa Kosova:

„Ta odluka je potpuno izraz volje, odnosno prinuđenosti odbornika u tim opštinama da na ovaj način reaguju, imajući u vidu da je bezbedonosna situacija, posebno na severu pokrajine, toliko teška i u poslednje vreme eskalirala, što je posebno važno imajući u vidu neuspeh bečkog pregovaračkog procesa, koji sada više-manje postaje očigledan. Ovakva uloga je, ja mislim, očekivana, prirodna, posebno kada se ima u vidu začuđujuća izjava šefa kosovsko-bezbednosne službe da ta zadnja ubistva nisu etnički motivisana, što je potpuno neverovatno, imajući u vidu da se radi o profesionalcu i o osobi koja takve izjave ne bi mogla da da bez ozbiljne istrage; makar istrage koja bi imala iskaze osumnjičenih za ta dela.“
XS
SM
MD
LG