Dostupni linkovi

Iranu prezentiran novi međunarodni prijedlog


Evropski povjerenik predstavio je iranskim dužnosnicima paket ustupaka koji su usuglasile pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačka, a čiji je cilj navesti iransku vladu da odustane od samostalnog obogaćivanja urana za potrebe svog nuklearnog programa. Nastavi li se taj proces u iranskim nuklearnim pogonima, stručnjaci vjeruju da bi mogao omogućiti vlastima u Teheranu da za 4 do 6 godina dođu u posjed svih komponenti neophodnih za izradu atomske bombe.

Kako se pretpostavlja, prijedlog međunarodne zajednice, čije pojedinosti nisu službeno objavljene, uključuje ponudu financijske podrške daljnjoj komercijalnoj upotrebi iranske nuklearne energije, kao i jamstva za dugoročno snabdijevanje uranijumskim gorivom, čime bi bila isključena potreba njegovog procesiranja u iranskim pogonima. Iranskoj se vladi nudi doprema najmanje jednog nuklearnog reaktora, te transfer tehnologije i povlastice u trgovini, uključujući mogućnost kupovine Airbusovih i Boeningovih aviona.

Današnje dvosatne razgovore s evropskim izaslanstvom, glavni je iranski pregovarač Ali Larijani ocijenio kao "konstruktivne":

"Predstavili su nam prijedloge koji su ranije usuglašeni i koji uključuju pozitivne korake, kao i neke nejasnoće koje treba otkloniti. Pozdravljamo činjenicu da je politička volja Evropljana da se ovaj problem riješi pregovorima. Smatramo da se rati o ispravnom pristupu. Nadam se da ćemo, kada detaljno analiziramo prijedloge moći nastaviti pregovore i doći do razumnog ishoda."

Evropski povjernik Javier Solana također je izrazio umjereni optimizam u vezi s mogućim ishodom posljednjeg diplomatskog pokušaja okončanja krize izazvane iranskim nuklearnim ambicijama:

"Vjerujemo da će nam prijedlozi koje smo donijeli omogućiti da nastavimo pregovore koji se temelje na međusobnom povjerenju i uvažavanju."

Odbije li Iran posljednju međunarodnu ponudu, po mnogima, to će biti jasan dokaz da vlasti u Teheranu ipak ne namjeravaju, kako tvrde, koristiti atomsku energiju samo u miroljubive svrhe. Nastavak procesa obogaćivnja urana u iranskim nuklearnim pogonima doveo bi do proizvodnje goriva koje se ne koristi za atomske centrale, nego za izradu nuklernog oružja. Prijedlog koji su usuglasile Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka, u tom slučaju predviđa više kaznenih mjera koje može nametnuti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Obim i sadržaj tih mjera za sada nisu poznati.
XS
SM
MD
LG