Dostupni linkovi

TEHERAN


Iran "vidi pozitivne pomake" u planu rešenja problema iranskog nuklearnog programa koji je vlastima u Teheranu danas predočio visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana (Javier), objavio je u Teheranu glavni iranski pregovarač sa nuklearna pitanj a Ali Laridžani.
"Bili su to konstruktivni razgovori. Predstavili su predloge koje su ranije formulisali. Predlozi sadrže pozitivne pomake ali i neke nejasnoće koje moraju biti uklonjene.
Razgovarali smo dva sata. Gospodin Solana je dao neka objašnjenja o namerama ali je ukazao i na neke nejasnoće", rekao je ministar Laridžani.
Plan čiji sadržaj nije objavljen podrazumeva nagrađivanje Irana ako odustane od nuklearnog programa, ali i kazne ako to ne bude učinio.
Prema medijima plan je da međunarodna zajednica Iranu izgradu nuklearnu elektranu i obezbedi gorivo za nju, a da Iran za uzvrat odustane od sopstvenog nuklearnog programa.
Cena nafte na svetskim berzama, koja je proteklih dana porasla na jednu od do sada najviših vrednosti, neznatno je pala nakon dolaska visokog predstavnika Evropske unije u Teheran.
XS
SM
MD
LG