Dostupni linkovi

KABUL


Vozaccu americckih bornih kola, odgovornom za saobraccajni udes u Kabulu u kome je poginulo 8 i povredjeno visse od 10 lica, ne mozze biti sudjeno u Avganistanu, prema sporazumu dve zemlje iz 2003. godine, izjavio je ambasador SAD Ronald Nojman (Neumann). Avganistanski parlament je zatrazzio od nadlezznih institucija da podignu optuzznicu protiv americckog vojnika iako vojne vlasti SAD tvrde da je uzrok nesrecce otkazivanje koccnica. Nakon udesa izbile su protesti avganistanskih gradjana. U sukobima sa domaccim i medjunarodnim snagama bezbednosti poginulo je 13 demonstranata.

GAZA
Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas namerava da organizuje referendum za 40 dana, na inicijativu palestinskih zatvorenika u Izraelu, ukoliko se do ponedjeljka navecer ne postigne dogovor sa palestinskom vladom predvodjenom Hamasom
Ovaj plan "zatvorenika" predvidja okoncanje napada na Izrael, formiranje vlade nacionalnog jedinstva i stvaranje palestinske drzave s granicama iz 1967. Zapad, koji tretira Hamas kao teroristiccku organizaciju, odbija da prizna palestinsku Vladu sve dok se ne odrekne teroristicckih napada na Izrael. Ukoliko Hamas prihvati pomenutu inicijativu to bi znaccilo njegovo implicitno priznanje prava Izraela na postojanje u granicama utvrdjenih mirovnim sporazumom iz 1949.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG