Dostupni linkovi

TEHERAN


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana (Javier Solana) stigao je u Teheran kako bi iranskim zvaniccnicima uruccio predlog velikih sila za ressenje problema iranskog nuklearnog programa. Prema zapadnim diplomatima, Solana nece pregovarati vecc cce samo preneti poruku.
Predstavnici SAD, evropske trojke, Rusije i Kine dogovorili su u ccetvrtak mere podsticaja ali i kazni protiv Teherana ukoliko ne odustane od svog nuklearnog programa. Ssef ruske diplomatije Serge Lavrov je istakao da taj paket iskljuccuje vojnu opciju protiv Irana.
Sjedinjene Drzave upozorile su Iran da nece imati previse vremena za odgovor na medjunarodni paket podsticajnih mera.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedzad je izjavio prethodno da cce pazzljivo proucciti predlog, ali da necce pristati na pregovore o odustajanju Teherana od svog, kako je rekao, apsolutnog prava na nuklearni program u u miroljubive svrhe.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG