Dostupni linkovi

PEKING/BEOGRAD


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari doputovao je u Peking gde che sa kineskim zvaniccnicima u utorak razgovarati o dosadassnjem napretku u pregovaracckom procesu i zatrazziti podrssku za njegov nastavak.
Ahtisari je pre Pekinga boravio u Moskvi, u okviru turneje po prestonicama zemalja cclanica Kontakt grupe i stalnih cclanica Saveta bezbednosti UN.
U dosadassnjih ssest rundi direktnih pregovora Beograda i Prisstine o buduchnosti Kosova, koje u Beccu vodi Ahtisarijeva kancelarija, minimalni napredak ostvaren je samo na petom sastanku, kada je bilo recci o zasstiti verske i kulturne basstine na Kosovu. Ahtisari je pre odlaska u Moskvu najavio da occekuje da konkretni pregovori o samom statusu zapoccnu polovinom jula. Pre toga, on je rekao da che obaviti konsultacije sa Kontakt grupom, cclanicama Saveta
bezbednosti i sa generalnim sekretarom UN.
Finski diplomata je izrazio nadu da che Savet bezbednosti u julu razmotriti dosadassnji napredak u pregovorima i moguchnosti da da "zeleno svetlo" za ressavanje samog statusa.
XS
SM
MD
LG