Dostupni linkovi

LONDON/BEOGRAD


Evropska unija nije tehniccki nadlezzna da prizna nezavisnost Crne Gore, vech che to ucciniti svaka cclanica EU posebno, izjavila je portparol visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane Kristina Galjak.
Kako je za BBC objasnila Galjakova, o proglassenju nezavisnosti Crne Gore razgovarache ministri spoljnih poslova 25 zemalja cclanica EU na sastanku 12. juna u Luksemburgu, a Crnu Goru che priznati svaka cclanica EU odvojeno, nakon ssto o tome postignu zajednicki stav.
I Evropska unija i NATO od Beograda i Podgorice occekuju da se mirno razdruzze i da sva otvorena pitanja resse dijalogom. Iako je premijer Srbije Vojislav Kostunica odbio ponudu Havijera Solane da Brisel pomogne dvema republikama u procesu razdruzzivanja, Galjakova je rekla da ponuda ipak ostaje na stolu.
Kristina Galjak je naglasila da je Srbija naslednik drzzavne zajednice i da su mnoga tehniccka pitanja otvorena raspadom drzzavne zajednice vech ressena.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG