Dostupni linkovi

Učestala kršenja ovlasti u američkim trupama


Slučaj Isachi, koji je na vidjelo izbio 2. lipnja, već je riješen. Istraga je utvrdila da nije bilo prekoračenja ovlasti i da je napad izvršen na legitimni vojni cilj, te da su vojnici slijedili uobičajene operativne procedure. Američki izvori tvrde da se radilo o potrazi za jednim pripadnikom Al Qaide. Prema iračkim izvorima ubijeno je najmanje 11 osoba, među kojima dvije žene i jedno dijete. Američka vojska, suočena s nekoliko dana ranije aktualiziranim slučajem Haditha, vrlo brzo je provela istragu. Glasnogovornik američkih snaga u Iraku, general William Caldwell, kazao je da su optužbe da su vojnici ubili obitelj koja je živjela u sigurnoj kući potpuno neutemeljene:

"Istraga je utvrdila da je oficir postupao u skladu sa pravilima koji se provode u borbenoj akciji. Gubitak nevinih života je tragedija i nesreća i žalimo što se to dogodilo. Istragu smo proveli ozbiljno i u cijelosti, te naše snage ne držimo odgovornim za akciju koju su poduzeli u skladu sa vojnim pravilima."

Ovaj, kao i raniji slučaj Haditha, uzdrmao je američku javnost. Mediji su u međuvremenu javili da su u utorak američki vojnici ubili dvije trudne žene u Samari. U Americi šok i nevjerica od trenutka kada su novine, radio i televizija objavili vijest da su marinci iz osvete ubili najmanje 24 civila u gradu Haditha na zapadu Iraka, inače području snažnih pobunjeničkih akcija. Činjenica da su bili napadnuti ne opravdava ubojstvo civila – ističe većina građana. I američki predsjednik Georg Bush brzo je reagirao:

"Marince vode izuzetno ponosni muškarci i žene koji razumiju povijest i tradiciju ovog roda vojske. Ukoliko istraga pokaže da je bilo prekoračenja ovlasti, odgovorni će biti kažnjeni."

Marinci su o događaju u Hadithi obavijestili javnost dan nakon što se incident dogodio u studenom prošle godine. Njihova verzija je bila da je vojno vozilo naletjelo na minu, koja je ubila jednog američkog marinca, drugog ranila, kao i nekoliko prolaznika. Poginuo je vojnik Miguel Terarzes, a narednik James Crossan je kasnije ovako svjedočio:

"Nitko od nas koji smo bili u patroli nije tek jednostavno ušetao u kuću i ubio grupu ljudi. Bili su zaslijepljeni vidjevši da je mina raznijela Teraezesa i da sam ja ranjen. Nisu znali što se događa i izgubili su kontrolu!"

Upravo riječi - izgubiti kontrolu - ključne su u svim raspravama u Americi. Kako se to može dogoditi dobro uvježbanim vojnicima, pripadnicima elitnih marinaca? Kongresman John Murta, demokrat iz Pensilvanije, bivši vijetnamski marinac, oštri kritičar Bushove politike u Iraku, a koji je u prošlu nedjelju na televiziji prvi progovorio o zataškavanju slučaja Haditha, ističe da su američki vojnici u Iraku pod velikim pritiskom:

"Naše snage neprimjereno reagiraju jer se na njih vrši veliki pritisak, ubijaju hladnokrvno nevine civile. To će istraga i potvrditi".

I prvi čovjek Pentagona, Donald Rumsfeld, tijekom posjeta Singapuru je ponovio da je istraga u toku, da je uključeno više od 40 istražitelja i da će rezultati istrage biti poznati za nekoliko dana:

"Znamo da se 99,9 posto naših vojnika ponaša u skladu s pravilima službe. Jasno nam je da se u sukobima, incidenti poput ovoga, ne bi smjeli događati, ali događaju se".

U četvrtak je američko zapovjedništvo u Iraku objavilo da će svi vojnici stacionirani u Iraku u idućih mjesec dana proći još jednom kurs o profesionalnim vojnim vrijednostima, poput onih – ne ostavi ranjenog neprijatelja da umre, ne prouzroči dodatnu patnju, ne kradi dok pretražuješ osumnjičenu kuću, ne fotografiraj zarobljenike. Jesu li američki vojnici frustrirani događajima zaboravili na osnovna pravila vojnog ponašanja? Vojni analitičar iz Beograda, Aleksandar Radić:

"Uvek se dešava da se neki sastavi izgube na bojištu, da se ponašaju u skladu sa nekim svojim pravilima igre, čak i u najorganizovanijim vojskama. Primeri iz skorije prošlosti ukazuju na to da se češće dešavalo da disciplinu i čvrstinu nekih jedinica, ili čitavih oružanih snaga, glavno-komandujući iskoriste za političke ciljeve i za nanošenje gubitaka civilnom stanovništvu, a ne za sprečavanje neželjenih incidenata. U američkom slučaju zvanična politika je jasna. Ona ne želi tako nešto, ali vojnik je, pre svega, lojalan svojim kolegama. Mnogo puta do sada se događalo, u svim sukobima u kojima su učestvovale američke snage, da pripadnici njihovih jedinica, i to upravo elitnih, u trenutku kada pretrpe gubitke se ponašaju vrlo osvetoljubivo i vrlo samovoljno. Najpoznatiji incidenti su se dogodili u Vijetnamskom ratu. Poznato je uništavanje sela My Lai. U mnogo prilika se to dogodilo. Znači, to je pravilo u ponašanju američkih jedinica, mnogo više nego što je to izuzetak."

Da li su u Iraku američki zapovjednici popustili u provedbi osnovnih pravila ponašanja u ratu, naš sugovornik kaže:

"Naravno da postoji komandna odgovornost ako stimulišete samovoljno ponašanje ljudi, a naročito ako stimulišete njihovu mržnju prema stanovništvu na teritoriju gde se nalaze. Kroz čvrstu kontrolu u sistemu rukovođenja i komandovanja, naravno da bi trebali da se preduprede neki događaji, ali u ratu kao što je irački, u kojem je angažovan veliki broj američkih snaga, kroz duži vremenski period to frustrirajući deluje na pripadnike američkih oružanih snaga. Ovo je veliki izazov pred kojim se nalaze i mislim da to za posledicu ima slabljenje discipline, slabljenje lanca komandovanja i na neki način osamostaljenje dela jedinica. Oni, naravno, izvršavaju svoja naređenja, ali počinju previše da se ponašaju u skladu sa nekim svojim internim pravilima igre, a to je već korak od zločina."

Istraga o događajima u Hadithi, ali i još nekim drugim slučajevima u kojima su ubijeni irački civili, ostavlja prostor za nagađanje - što se događa u Iraku s američkim vojnicima i zašto?
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG