Dostupni linkovi

PODGORICA


Skupština Crne Gore večeras u osam sati bi trebalo da proglasi nezavisnost Crne Gore na osnovu rezultata referenduma o državnom statusu održanog 21. maja.
Prethodno bi predsednik Republičke referendumske komisije, Slovak František Lipka trebalo da objavi u parlamentu konačni zvanični izveštaj o rezultatma referenduma na kojem je 55,5% građana glasalo za crnogorsku nezavisnost.
Na sednicu Skupštine pozvani su, među ostalima, najviši zvaničnici Srbije – predsednici države, parlamenta i vlade Boris Tadić, Predrag Marković i Vojislav Koštunica, kao i predsednik Skupštine dosadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore Zoran Šami, ali do sada nema nikakvih zvaničnih informacija da li će neko od njih doći u Podgoricu.
Ni jedna od opozicionih stranaka koje su se zalagale za zajednicu sa Srbijom neće prisustvovati sednici parlamenta.
Socijalistička narodna partija, najjača opoziciona stranka u Crnoj Gori, objavila je u subotu popodne da je njen Glavni odbor takvu odluku doneo konstatujući "da su se tokom referendumske ćutnje i na dan referenduma desile grube zloupotrebe, nezakonitosti i veliki broj nepravilnosti, koje su uticale na ishod referenduma" kao i da su nakon referenduma "širom Crne Gore započeli progoni, šikaniranja i razni oblici revanšizma prema građanima Crne Gore koji su podržali opciju očuvanja zajedničke države."
Ova stranka, za razliku od ostalih političkih partija bloka koji se zalagao za zajednicu sa Srbijom, priznaje rezultat referenduma. U saopštenju Socijalističke narodne partije stoji među ostalim da je njen "Glavni odbor konstatovao spremnost Socijalističke narodne partije da uvaži politiku i stavove Evropske unije u odnosu na Zapadni Balkan i Crnu Goru".
XS
SM
MD
LG