Dostupni linkovi

Nove ponude Iranu


Svjetske sile postigle su jedinstveni dogovor kada je u pitanju sporni iranski nuklearni program. Iza strogo zatvorenih vrata, šefovi diplomacije Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke uz nazočnost Javiera Solane dali su Iranu dvije mogućnosti. Jedna je pregovori s međunarodnom zajednicom i odustajanje od obogaćivanja urana. Ukoliko Teheran , ponudu odbaci suočit će se sa još uvijek neodredjenim mjerama koje će poduzeti Vijeće sigurnosti UN.

"Dva su puta. Pozivamo Iran da ozbiljno razmotri naše prijedloge koji će donijeti značajne beneficije Iranu", kazala je britanska šefica diplomacije Margaret Beckett, ne pojašnjavajući detalje nove međunarodne strategije.

Iako se službeno nije objavilo, u neformalnim razgovorima sa diplomatima u Beču, novinari su saznali da zapadna ponuda uključuje pomoć u razvoju nuklearne tehnologije za civilne svrhe, te dugoročnu garanciju Iranu da će ga se opskrbljivati s uranovim nuklearnim gorivom. To bi onda isključio potrebu da Iran samostalno proizvodi obogaćeni uran što bi u konačnici moglo voditi izradi nuklearnog oružja, od čega međunarodna zajednica najviše strahuje.

Ministri vanjskih šest zemalja nisu željeli ni reći kakve bi se mjere prema Teheranu poduzele u slučaju da Iran ponudu ne prihvati. Američki dnevnik "Washington post" u broju od petka, piše da su u dogovoru razrađene moguće sankcije, od manjih prema većima. No, list ističe kako je nejasno da li je postignut dogovor kakve će konkretne mjere biti u slučaju iranskog odbijanja ponude. Neki stručnjaci smatraju da bi elastična ponuda zapada mogla potaknuti umjerene političare u Iranu da pristanu na pregovore, iako je predsjednik Mahmud Ahmedinajad još prošloga mjeseca inicijativu Evropske Unije odbio. U petak je jedan od vjerskih vođa ajatolah Khatami kazao kako se Iran neće bojati ni sankcija ni vojnih napada:

"Spremni smo za naše ideale platiti bilo koji cijenu".

Analitičari ipak smatraju da bi nova strategija međunarodne zajednice mogla donijeti neke rezultate. Ekspert Shannon Kile iz švedskog Instituta za istraživanja mira tvrdi da je cijela priča na tragu američke ponude o izravnim pregovorima sa Teheranom.

"Mislim da oni nastoje zadržati vrata otvorenima, posebno za ono dijelove iranskog vodstva koji su za pomirenje , a ne za konfrontaciju, i vjerujem da ima pojedinaca, izvan Ahamedinajadova kruga koji bi rado vidjeli diplomatsko rješenje cijele situacije".

Ako je suditi po izjavama drugog čovjeka Iranske agencije za atomsku energiju Mohammada Saedija, Teheran nema namjeru napustiti program obogaćivanja urana. Zapad će svakako ostaviti još neko vrijeme Iranu za razmišljanje, no to svakako nije razdoblje od nekoliko mjeseci.
XS
SM
MD
LG