Dostupni linkovi

Glavaš pred sudom negirao krivnju


Čak šest i po sati trajalo je davanje iskaza Branimira Glavaša pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda. Odbijajući navode optužnice koja ga tereti za povezanost sa ubojstvom dvojice osječkih Srba i mučenjem petorice, on je opsežno govorio o svojoj ulozi u obrani Osijeka 1991. godine, posebno o zapovjednoj odgovornosti.

Zamoljen da komentira skoro svjedočenje Krunoslava Fehira, koji je u istrazi već priznao da mu je Glavaš 199. godine kao šesnaestogodišnjaku naredio da ubije jednog privedenog osječkog Srbina, što je Fehir potom i učinio, Glavaš je kratko kazao – ja sam svoj, a on je svoj slučaj.

On odbija navode iz optužnice koji su se pojavili na naslovnoj stranici jednih zagrebačkih dnevnih novina, kako je 1991. godine u Osijeku imao vlastitu privatnu vojsku – Branimirovu osječku bojnu:

„To su samo prljave špekulacije koje Državno odvjetništvo plasira kako bi dodatno zakompliciralo i ispolitiziralo ovaj slučaj.“

Glavaša se tereti da je bilo naredio ubojstva i mučenje, bilo da je za njih znao, ali nije ništa učinio da ih spriječi. Godina 1991. i 1992. u Osijeku je nestalo ili ubijeno tridesetak građana srpske nacionalnosti. O tome se pisalo po medijima, ali prve konkretne mjere uslijedile su tek pred nekoliko mjeseci. Ako nakon ispitivanja Glavaša i Fehira, istražni sudac
Županijskog suda prihvati navode Županijskog državnog odvjetništva, protiv njih se otvara sudski postupak. Glavašu današnjih šest i po sati nije bilo dovoljno, i on će sa davanjem iskaza nastaviti u ponedjeljak.

Šef osječke policije 1991. godine Josip Reihl-Kir jedna je od osoba za koje poznavatelji kažu da su ubijene, jer su Glavašu stajale na putu. Njegova udovica Jadranka petnaest godina pokušava otkriti istinu. Čak je izabrana i u Sabor kao zastupnica Socijaldemokratske partije Hrvatske sa jednom namjerom – da se izbori za istinu o smrti svog supruga i o prvim mjesecima napada na Osijek. Rezignirana, ona je dala ostavku prije kraja svog četverogodišnjeg saborskog mandata. Jadranka Reihl-Kir nije do kraja uvjerena da se ozbiljno krenulo u otkrivanje istine o Osijeku 1991. godine i da će se ići do kraja:

„Ovo što se sada događa, događa se isključivo – po mom mišljenju – zbog pritiska međunarodne zajednice, odnosno Haga. Javnost je s tim upoznata još od 1991. godine, mediji su pisali o svim tim ubojstvima, dakle 15 godina se nije ništa napravilo. Ni promjenom vlasti i dolaskom koalicijske vlasti, apsolutno se ništa nije dogodilo. Dakle, zbog pritiska međunarodne zajednice neke stvari će se morati riješiti. A kako će to ići, vidjet ćemo.“

Ona je sama nekoliko godina vodila vlastitu istragu o umorstvu svog supruga, uz pomoć dvojice inspektora, nekadašnjih kolega svog supruga, koji su umirovljeni nedugo naklon Kirovog ubojstva, i – kako kaže – fascikl je bio debeo gotovo kao knjiga. Je li što iz svoje istrage prepoznala u optužnici protiv Glavaša, čiji su dijelovi iz Državnog odvjetništva iscurili u medije?

„Javnost je dobila šturu informaciju. Što će se dalje događati, vidjet ćemo. Samo mi je čudno da je Branimir Glavaš, kojega se tereti za tako težak zločin, još uvijek na slobodi.“
XS
SM
MD
LG