Dostupni linkovi

Proglašenje nezavisnosti 3. juna


Osim predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, proglašenju nezavisnosti će, prema riječima šefa parlamenta Ranka Krivokapića, prisustvovati i predstavnici međunarodne zajednice:

„Čekamo samo predstavnike međunarodne zajednice. Ovo je ipak vezano za formalno proglašenje nezavisnosti i za obraćanje svim vladama, da bismo mogli dobiti priznanje svih vlada iz međunarodne zajednice, odnosno članica Ujedinjenih nacija, i otvoriti čitav postupak učlanjenja u UN. Ali će biti prilike da napravimo jedan veći skup, sa svim prijateljima iz okruženja, prilikom proslave Dana državnosti Republike Crne Gore.“

Pred odlazak iz Crne Gore, sa najvišim zvaničnicima je razgovarao šef Posmatračke misije OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Jirgen Grunet, koji je ponovio da je referendum u Crnoj Gori sproveden u skladu sa evropskim standardima.

Tri opozicione stranke, koje pripadaju Bloku za zajednicu sa Srbijom, saopštile su da neće prisustvovati proglašenju nezavisnosti u parlamentu, dok se o tome nije izjasnila jedino najjača opoziciona stranka – Socijalistička narodna partija. Međutim, lider stranke Predrag Bulatović je tokom razgovora sa Jirgenom Grunetom saopštio da je ta partija opredijeljena za punu saradnju sa Evropskom unijom o pitanjima koja se odnose na Crnu Goru i zapadni Balkan.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG