Dostupni linkovi

Srbijanski mediji ostaju bez cjelodnevnog programa


Kad je riječ o elektronskim medijima, prema riječima direktora Agencije za radio difuziju Abaza Džafića, mediji iz Srbije će se ubuduće tretirati kao i u protekle tri godine od kada se primjenjuje nova medijska regulativa u Crnoj Gori, samo striktnije nego do sada:

„Oni će pod ravnopravnim uslovima sa svim drugim elektronskim medijima koji dolaze na ovo područje moći da dođu u Republiku Crnu Goru da emituju svoj dio programa. Neće moći da traže satelite u Crnoj Gori posredstvom kojih će emitovati cjelodnevni svoj program, jer to ne poznaju naši zakoni i opet sa treće strane mi se nadamo da ćemo ovdje stvoriti uslove da nikome ne bude tijesno u toj medijskoj zajednici u Republici Crnoj Gori bilo sa kojeg mjesta da on dolazi. Ali, prirodno da ćemo pooštrit nešto što se zove poštovanje zakonskih odredbi.“

Podsjetimo, od srpskih medija koji se ovdje emituju Televizija „Pink“ za Crnu Goru sa dodatkom u nazivu „Montenegro“ emituje se već tri godine i oni u skladu za zakonom, a nakon riješenog spora sa Agencijom za radio difuziju, 50% programa proizvode u Crnoj Gori. Što se ostalih medija tiče preko Televizije „Elmag“ reemituje se program BK Televizije, kao i novosadske Televizije „Most“, a javni servis Televizija Crne Gore povremeno je reemitovala i udarni dnevnik Radio Televizije Srbije.

Sva ranija sporna pitanja sa frekvencijama za medije iz Srbije riješena su, pojasnio nam je Abaz Džafić:

„Znate za onu okolnost da nijedan elektronski medij nikad nije mogao da dobije nijednu frekvenciju u Republici Srbiji, čak su neki zvaničnici i javno kazali da to nikad neće ni moć da dobiju. Mi nemamo takvu politiku u ovoj Agenciji. Ravnopravno pod ravnopravnim uslovima svaki emiter može da dobije kanal u Republici Crnoj Gori ukoliko se obaveže da će da poštuje pravni sistem Republike Crne Gore i ukoliko će da ispoštuje sve ono što od njega traži nadležni nezavisni regulator."

RSE: Po istim uslovima kao i do sada ili nešto novijim?

DŽAFIĆ: Nećemo mijenjat zakon. Moj predlog kao direktora Agencije neće bit da se u tom dijelu primijenjuju naši zakoni koji su usaglašeni sa Savjetom Evrope i Evropskom unijom.

Gotovo svi štampani mediji iz Srbije distribuiraju se i na teritoriji Crne Gore. Kako će to ubuduće biti uređeno u Ministarstvu kulture u čijoj je to nadležnosti nijesmo mogli obezbijediti sagovornika. Na drugoj strani direktor „Begga Press“-a jednog od najvećih distributera u Crnoj Gori Tina Đuranović nam je pojasnila da se ništa neće promijeniti, jer je distribuiranje srpske štampe u Crnoj Gori kao i u suprotnom smijeru već ranije regulisano međudržavnim ugovorom između Crne Gore i Srbije i tako će i ostati. Đuranović precizira šta to podrezumijeva:

„Po dogovoru je sva roba porijeklom iz Srbije oslobođena carinjenja. Sva izdanja koja su registrovana u Srbiji kao izdanja katalogizirana u Narodnoj bibilioteci Srbije su oslobođena plaćanja carine i podlijžu samo carinskoj evidenciji, a izdanja koja su na drugim jezicima i strana štampa koja preko Srbije stiže za Crnu Goru se carini jer je to roba inostranog porijekla.“

Ovaj dogovor je u skladu sa aprilskom Deklaracijom crnogorske vlade o odnosima sa Srbijom nakon referenduma. Što se same cijene štampe tiče, a što je za građane uostalom i najvažnije, ona se neće primijeniti jer su većina srpskih medija još prije skoro dvije godine povećali cijene svojih izdanja u odnosu na Srbiju da bi ih uskladili sa cijenama crnogorske štampe, objasnila nam je direktor „Begga Press“-a Tina Đuranović:

„Večernje Novosti“ sa cijenom od 50 centi,kao i „Politika“ 50 centi takođe zato što imaju mogućnost da se prilagode cijeni domaćih novina. Štampa je i inače svuda oslobođena carinjenja, samo jedan plus jedan, znači nije ona visoka carinska stopa, ali se čak ni to ne plaća pri prelasku iz Srbije u Crnu Goru. Pri prelasku iz Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine u Crnu Goru plaća se 2%“."
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG