Dostupni linkovi

Većina partija u Srbiji poštuje odluku Crnogoraca


Nebojša GRABEŽ, Žužana SERENCEŠ

Što se tiče vladajuće koalicije, jedino se direktno nije izjasnila Demokratska stranka Srbije, čiji portparol Andreja Mladenović kaže da komentar i sud na konačne rezultate referenduma u Crnoj Gori treba da da Vlada Srbije, a ne političke stranke. Ipak je naglasio da će DSS poštovati stav Vlade, kada on bude saopšten.

Portparol G17 Plus Ivana Grbić rekla je da će ta stranke poštovati volju građana Crne Gore i ocenila da je ovo trenutak kada država Srbija treba da se okrene samoj sebi.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković kaže da je obaveza države Srbije da prihvati većinski izraženu volju građana Crne Gore, napominjući da je i Srbija dobila priliku da obnovi svoju državnost.

I u Novoj Srbiji, takođe, članici vladajuće koalicije, kažu da okončanje referendumskog procesa u Crnoj Gori treba da bude signal za Srbiju da se okrene svojoj budućnosti i svom evropskom putu.

Poštujući volju građana Crne Gore, u opozicionoj Demokratskoj stranci kažu da u narednom periodu treba raditi na dobroj saradnji sa Crnom Gorom i održavanju dobrih odnosa dve države.

U nešto drugačijem tonu, jedino se oglasila Srpska radikalna stranka, i zamenik njenog predsednika Tomislav Nikolić smatra da je Crna Gora „falsifikatima“ i „ucenama“ došla do nezavisnosti.

* * * * *

Budući odnosi Srbije i Crne Gore u mnogome će zavisiti od toga ko će biti na vlasti u Srbiji, poručio je Mirko Zečević, član Saveta pokreta za nezavisnu Crnu Goru:

„Danas su to uglavnom, po mom mišljenju, nacionalističke snage, na čelu sa Vojislavom Koštunicom, koje se još uvijek ne mogu osloboditi poraznog modela društva koji je srpski narod doveo do dna nacionalnog sloma, pa nije nerealno očekivati i panimperijalističku frustraciju, jer je referendum u Crnoj Gori porušio i posljednje uporište svetosavskog fundamentalizma.“

Crna Gora može biti saveznik Srbije jedino ako ne počiva na antisrpskim temeljima, odvratio je visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Dejan Mikavica:

„Ne znamo da li je krajnji cilj svega samo pobeda suverenističkog antisrpskog bloka na referendumu u maju 2006. godine, ili je to samo početak nečeg novog, goreg i strahotnijeg. Kako će se razvijati dobri odnosi između Crne Gore i Srbije ukoliko sve srpske kulturne institucije od nacionalnog značaja budu ugrožene u novostvorenoj nezavisnoj Crnoj Gori.“

Na Mikavicino osporavanje postojanja i crnogorske nacije, sve se dodatno zaoštrilo:

„Nemojte da pričate bezočnosti i neke stvari koje nemaju nikakvo uporište u stvarnosti, niti u logici. Ja vašu zastavu ne osporavam, ja vaš identitet ne osporavam.“
XS
SM
MD
LG