Dostupni linkovi

Novi ministar finansija zagovornik jakog dolara


Henry, Hank Paulson, koga je predsednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush u utorak imenovao za novog ministra finansija, zagovornik je "jakog dolara", nasuprot dosadašnjih ekonomskih eksperata američke administracije.
Paulson je šezdesetogodišnji bankar sa Wall Streeta. Čelnik je jake investicione grupacije Goldman Sachs u kojoj radi više od tri decenije. Upravo Paulsonova radna biografija bila je ono što je američki predsednik istakao kao glavne preporuke:

"Proteklih osam godina Hank je bio predsedavajući i izvršni direktor Goldman i Sachs Grupe. To je jedna od najcenjenijih kompanija na Wall Streetu. On ima životno iskustvo u biznisu, direktna znanja o finansijskim tržištima i sposobnost da objasni jasnim rečima ekonomska pitanja."

Neposredno nakon što je objavljena ova vest o Paulsonovom imenovanju, vrednost američkog dolara je nakon jednomesečnog velikog pada, porasla je na njujorškoj berzi Wall Street, mada je kasnije ponovo pala, ali iz potpuno drugih razloga.

Čitava priča oko Paulsonovog imenovanja vrti se zapravo oko priče o snazi američke privrede i američke valute. Dok se dosadašnji ministar finansija John Snow zalagao za politiku u kojoj bi, kako je govorio, vrednost američke valute određivalo tržište, Paulson, prema analitičarima na koje se poziva Agence France Presse, važi za zagovornika politike snažnog dolara koja bi, navodi ova agencija, mogla da povrati snagu američke valute u odnosu na evropsku.

Prema analitičarima, na koje se pozivaju zapadne agencije, glavna zamerka republikanaca Snowu bila je da nije na dovoljno dobar način prezentirao javnosti ekonomsku politiku američkog predsednika. Britanska agencija Reuters čak navodi da je ministar finansija tražen još od 2004. sve dok nije pronađen Paulson. Andrew Busch analitičar bankarske grupe BMO Nesbitt Burns ocenjuje da će Paulsonova nominacija predstavljati pozitivan signal za berze:

"On dolazi sa Wall Streeta i doneće dodatnu težinu finansijkim tržištima u odnosu na vođe velikih korporacija."

Obzirom na činjenicu da je od dolaska Georgea Busha u Belu kuću ministar finansija bio marginalizovan u krugovima koji su kreirali politiku, analitičar Andrew Busch veruje da je Paulson uspeo da obezbedi garancije Bele kuće da će naći mesto za stolom za kojim se donose odluke. Reči američkog predsednika izgovorene prilikom nominacije to na neki način potvrđuju:

"Američka ekonomija je snažna, produktivna i prosperitetna i ja očekujem da radim sa Hankom Paulsonom da to ostane tako. Kao ministar finansija Hank će biti moj glavni savetnik u širokom polju domaćih i stranih ekomomskih pitanja koji utiču na dobrobit svih Amerikanaca."

Paulsonu ovo nije prvi izlet u politiku. Još pre početka karijere u Goldman Sachsu bio je u timu predsednika Richarda Nixona. Još pre toga radio je u Pentagonu u timu pomoćnika ministra odbrane. Predstavlja potpuno atipičnog bankara – ne gleda baš svugde da što više zaradi po svaku cenu odnosno što bi se reklo na putu ka uspehu ne gazi preko leševa. Uostalom, navodi Reuters, prihvatio je posao za platu od 200.000 $, a napustio onaj koji mu je prošle godine doneo 38 miliona.

Goldman Sachs je već dao jednog ministra finansija pre Paulsona. Robert Rubin bio je to od 1995. do 1999. u vreme administracije Bila Klintona. Bile su to godine najvećeg rasta dolara i najsnažnijeg uspona američke privrede.
Na početku izgleda da je sve na Paulsonovoj strani.
XS
SM
MD
LG