Dostupni linkovi

Kabul utonuo u val nasilja


Vozač kamiona iz američkog vojnog konvoja izgubio je kontrolu nad vozilom i zabio se njime u više civilnih automobila u centru Kabula. U nesreći je, prema prvim procjenama, poginulo i ozlijeđeno više osoba.
Sudar i njegove posljedice potakli su okupljanje više stotina građana i nasilne demonstracije koje afganistanska policija i vojska nisu uspjele obuzdati. Prosvjednici su kamenjem napali tridesetak vozila iz američkog konvoja uzvikujući "smrt Americi". Prema nekim izvještajima, američki vojnici su pucali u zrak kako bi rastjerali razjarenu skupinu.

Neke agencije tvrde da je u nasilju smrtno stradalo dvadeset osoba.
Trgovine u Kabulu su zatvorene, javni prijevoz u prekidu, a iz središta grada se vije gust oblak crnog dima. Zapaljeno je više zgrada i vozila, od kojih najmanje dvoja policijska. Gradom odjekuje povremena pucnjava.

Glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu, pukovnik Tom Collins u obraćanju medijima pokušao je primiriti situaciju:

"Dogodio se tragičan incident i duboko žalimo zbog smrti i ranjavanja do kojih je doveo. Iako je ovaj događaj za žaljenje, koalicijske snage ostaju odlučne i dalje raditi s narodom Afganistana na izgradnji bolje budućnosti."

Iako je prosvjede isprva potakla prometna nesreća, čini se kako oni poprimaju znatno širi karakter, i po broju prosvjednika, ali i po njihovim zahtjevima.

Stotine gnjevnih Afganistanaca probile su policijski kordon i primakle se američkoj ambasadi u Kabulu čije se osoblje povuklo u sklonište. Prosvjednici su se probili i do rezidencije afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija. "Ne priznajemo više Karzaija za predsjednika i prosvejdujemo protiv njega", izjavio je agenciji Reuters jedan od demonstranata.

Većina američkih i vojnika iz drugih zemalja u sastanu koalicijskih snaga u Afganistanu, okružena je u svojim bazama i izlazak iz njih doveo bi do otvorene konfrontacije s prosvjednicima. U međuvremenu, afganistanska vojska i policija pokusavaju obuzdati nerede, ali i blokirati ulaze u grad kako bi se spriječio dolazak novih prosvjednika.
XS
SM
MD
LG