Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica neće dozvoliti podelu BiH


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling razgovarao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o situaciji u regionu i odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine. Tadić je tokom ovog prvog zvaničnog susreta sa Švarc-Šilingom istakao da su dobri odnosi u regionu, a posebno odnosi Srbije i BiH jedan od prioriteta politike Beograda, kao i da se sva otvorena i sporna pitanja moraju rešavati dijalogom.

U saopštenju pres-službe predsednika Srbije navedeno je da je na sastanku ponovljen stav da je za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, kao i za regionalnu političku stabilnost, veoma važan princip konsenzusa sva tri ravnopravna naroda u BiH. U tom smislu predsednik Tadić je podržao sve demokratske procese zasnovane na tom principu.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling sreo se i sa patrijarhom srpskim Pavlom. Pavle je primio Šilinga zajedno sa mitropolitom dabro-bosanskim Nikolajem u Patrijaršijskom dvoru. Patrijarh je u tom susretu rekao da je neophodno da u teškim situacijama, koje bi trebalo da se rješavaju, odnosi prema svim narodima budu isti, jer svi ljudi na svetu imaju prava na miran i dostojanstven život. Patrijarh je naglasio da se nada da će svi problemi biti prevaziđeni u interesu mira, slobode i poštovanja ljudskih prava. Informativna služba Srpske pravoslavne crkve saopštila je da je Švarc-Šiling izjavio da teži da istakne važnost crkava i verskih zajednica u multietničkom društvu, a posebno važnost pažljivog i nedvosmislenog korišćenja medija. Visoki predstavnik posetio je i Sabornu crkvu u Beogradu.

U toku je razgovor između Švarc-Šilinga i šefa diplomatije Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića, a očekuje se i saopštenje o njegovom susretu sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG