Dostupni linkovi

Podgorica i Brisel zaključuju pregovore pre kraja godine


Geraqina TUHINA

Crna Gora bi mogla zaključiti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju pre završetka ove godine, potvrdio je evropski komesar za proširenje Oli Ren:

„Tehnički pregovori su do sada išli dobro, i pod uslovom da konsolidujemo ono što je do sada postignuto i da sa istim profesionalizmom nastavimo dalje pregovore, u tom slučaju će zaista pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju moći da se završe do kraja ove godine.“

Ren je rekao da će ovo vreme Komisija iskoristiti za konsolidaciju rezultata dosadašnjeg procesa pregovora koji su vođeni sa Srbijom i Crnom Gorom i da će potom od Saveta ministara zatražiti novi pregovarački mandat za Crnu Goru i modifikovani mandat za Srbiju.

Savet ministara može usvojiti pregovarački mandat za Crnu Goru nakon formalnog priznanja crnogorske nezavisnosti od strane EU. Izvori iz Unije potvrđuju da će to biti učinjeno kolektivno, međutim oni ne žele da spekulišu datumima jer čekaju da se cela procedura završi u Crnoj Gori i da prvo Crna Gora proglasi nezavisnost.

Za šefa evropske diplomatije Havijera Solanu referendum je završena stvar i tvrdi da Evropska unija prihvata rezultate:

„Za nas je pitanje referenduma zaključeno. Budući da su međunarodne institucije, u koje imamo povjerenja i koje su posmatrale ovaj proces, kazale da je on bio slobodan i pošten.“

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je evropskim sagovornicima potvrdio da se zalaže za, kako je rekao, mirnu disoluciju državne zajednice. Referendum je, prema Đukanoviću, potvrdio da je crnogorsko društvo još jednom doprinelo evropskoj pobedi u regionu:

„Mi smo uporno tvrdili da nam nezavisnost treba da bi preuzeli punu odgovornost za svoju evropsku budućnost. To što smo željeli smo i dobili. Svjesni smo da je sada pažnja međunarodne javnosti fokusirana prema nama i da je na provjeri naša sposobnost da usvajamo evropske standarde. I kao što sam kazao, spremni smo i sposobni da zadovoljimo ta očekivanja.“

Izvori iz Solaninog kabineta su potvrdili da su dobili pismo lidera bloka za zajedničku državu Predraga Bulatovića. Oni kažu da je adresa na koju se upućuju primedbe u Podgorici a ne u Briselu, te da tamošnje nadležne komisije odgovaraju na moguće primedbe.

Komesar za proširenje Oli Ren je poručio i Beogradu i Podgorici da je najbolje da se što pre očisti sto iz prošlosti i počinje rad za evropsku perspektivu ovih zemalja, a Havijer Solana je zatražio konstruktivan pristup u preuređenju budućih odnosa između Crne Gore i Srbije.
XS
SM
MD
LG