Dostupni linkovi

Papa u Poljskoj


Misa je održana na istom mestu, na trgu na kojem je Benediktov prethodnik Jovan Pavle Drugi 1979. godine poručio Poljacima da se ne plaše i ohrabrio ih da se suprostave totalitarnom komunističkom režimu. Godinu dana kasnije formiran je pokret Solidarnost, prva opoziciona organizacija u tadašnjem Varšavskom bloku. Pomenuti govor, kao i stvaranje Solidarnosti, Poljaci smatraju kao dva najvažnija događaja koja su kasnije dovela do pada komunizma. Kao i svoje prvo obraćanje po dolasku na varšavski aerodrom, na oduševljenje Poljaka, Benedikt XVI je i današnje bogosluženje počeo na odličnom poljskom jeziku, a tek kasnije prešao na italijanski.

Međutim, okupilo se mnogo manje vernika u odnosu na milion koliko je najavljivano. Organizatori to tumače jakom kišom. S druge strane, domaći mediji ocenjuju da je novi poglavar Rimokatoličke crkve Benedikta XVI Poljska dočekan srdačno, ali sa manje topline i masa na ulicama nego kada je u domovinu dolazio njegov prethodnik Jovan Pavle II. Benedikt XVI tokom ove prve posete tek traži put do srca Poljaka, iako ankete pokazuju da koliko je Poljacima bilo važno što je Jovan Pavle II bio Poljak, toliko im ne smeta što je novi papa Nemac. Benedikt XVI će, međutim, izbegavati da govori tokom posete nemački jezik s obzirom na istorijske resantimane, jer su u najvećem koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata, Aušvicu, nacisti ubili oko milion i po ljudi, uglavnom Jevreja ali i mnogo Poljaka.

Dodatnu osetljivost izaziva i činjenica da je papa tokom rata bio regrutovan u jedinice takozvane Hitlerove mladeži. On će u nedelju posetiti Aušvić. Pre puta u Poljsku, papa je izjavio da odlazi u ovaj logor da se kao katolik pokloni žrtvama. Prolazeći pored Varšavskog geta gde su Jevreji podigli 1943 ustanak protiv Nemaca, kolona automobila je usporila i papa je sagnuo glavu u znak poštovanja. Pojedini mediji su medjutim kritikovali Benedikta XVI zašto nije zastao na tom stratištu, gde su nacisti takodje ubili mnoge Jevreje.

Cilj papine posete je i pokušaj oživljavanja vere u sve sekularnijoj Evropi. Poljska sa 95 odsto stanovništva, koji se izjašnjavaju kao katolici, slovi kao jedan od najjačih bastiona vere na koj računa Rimokatolička crkva.
XS
SM
MD
LG