Dostupni linkovi

Izrael spreman na pregovore o miru


U noćašnjem govoru pred zastupnicima oba doma američkog Kongresa, izraelski premijer Ehud Olmert potvrdio je da je njegova zemlja spremna pregovarati s Palestincima o miru, ali samo ako palestinska vlada, predvođena militantnom skupinom Hamas, potvrdi da je spremna odreći se nasilja. Vrijeme je da Hamas odbaci terorizam, prizna Izrael i s njegovim čelnicima zajednički dogovori mirovni plan koji bi definirao konačno razgraničenje između dviju zemalja – židovske i palestinske, kazao je Olmert:

"Ne možemo dovijeka čekati na Palestince. Naša je najiskrenija želja izgraditi bolju budućnost za cijelu regiju, zajedno s našim palestinskim partnerima. No, ne bude li to moguće, morat ćemo krenuti naprijed, ali ne sami. Nikada ne bismo pristupili provedbi plana o utvrđivanju granice bez čvrste podrške Sjedinjenih Država."

Plan izraelskog premijera, njegov je američki domaćin, predsjednik George W. Bush tokom razgovora u Bijeloj kući načelno podržao, ali i upozorio:

"Sporazum o konačnom statusu može biti postignut jedino na temelju dogovorenih promjena i nijedna strana ne bi trebala unaprijed predviđati ishod pregovora o tome. No, s druge strane, ideje premijera Olmerta mogle bi predstavljati značajan korak ka miru za koji se obojica zalažemo."

Bliskoistočni mirovni proces je na slijepom kolosijeku otkako je nakon pobjede na parlamentarnim izborima početkom godine, Hamas dosao na čelo palestinske vlade. Ova militantna skupina odbija priznati državu Izrael, za svoj cilj i dalje ima njeno unistenje, a ne priznaje ni sporazume koje su s izraelskim vlastima potpisale ranije palestinske vlade, predvođene pokretom Fatah. S druge strane, Izrael želi definirati svoje granice s budućom palestinskom državom i ne želi više čekati Hamasov pristanak na pregovore, već namjerava jednostrano odrediti liniju budućeg razgraničenja. Palestinci smatraju da se radi o novom pokušaju otimanja njihovog teritorija.

Ovo stanje dovelo je u procjep i američku administaciju koja je, uz Evropsku uniju i Rusiju, glavni sponzor bliskoistočnog mirovnog procesa, kaže profesor Murhaf Jouejati, direktor Bliskoistočnih studija na Sveučilistu George Washington u u Washingtonu:

"Jednostrana odluka Izraela da samostalno povlači svoje granice neće donijeti mir, nego će potaći nastavak nasilja. Predsjednik Bush i njegova administracija mogu izbjegavati ovu činjenicu koliko god žele, ali bez izraelskog priznanja palestinske države i bez priznanja Izraela od strane palestinske vlade, jednostavno – ne može biti mira. To nije ni u interesu Izraelaca, ni Palestinaca, a ni Bushove administracije."

No, još uvijek nije jasno da li će Amerika podržati jednostrani korak Izraela prema razgraničenju s Palestincima. Analitičari jos uvijek nemaju odgovor na ovo pitanje, ali čini se da ga nema ni sam predsjednik Bush, kaže Nathan Brown iz Carnegie zaklade za međunarodni mir:

"Mislim da još od pobjede Hamasa na parlamentarnim izborima nije jasno kakva je američka politika prema regiji. Amerikanci optužuju Hamas za iste stvari koje i sami čine, a to je da nemaju jasan stav, nego samo povremeno nešto nagovještavaju. To je vidljivo i iz jučerašnjeg istupa predsjednika Busha – potapsao je po ramenu premijera Olmerta, a onda se založio za princip dviju država kao rješenje izraelsko-palestinskog konflikta. Nisam siguran da su Amerikanci zbilja odlučili kojim putem žele ići kada se radi o ovom pitanju."
XS
SM
MD
LG