Dostupni linkovi

Hapšenja trojice muslimana u Zenici


Portparol SIPE Admir Katica kaže da je po nalogu Suda BiH izvršen pretres dva objekta u Zenici i jednog u Zavidovićima, gdje su boravili privedeni za koje su sumnja da su počinili više krivičnih djela na području BiH:

„Sa dva lica iz Zenice su obavljeni intervjui u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, dakle oni nisu lišeni slobode, nisu uhapšeni u skladu sa procjenom službenika koji provode tu istragu i lica su tokom dana otišla kući, dok je lice iz Zavidovića predato Odjeljenju za strance MUP-a ZD kantona na dalje zakonsko postupanje, s obzirom da je utvrđeno da ilegalno boravi na području BiH. Tokom pretresa je pronađen audio i video dokazni materijal, koji će biti predan Sudu BiH koji je naredio izvršenje ovih istražnih radnji. Ove istražne radnje su poduzete jer postoji sumnja da su ove osobe počinile više krivičnih djela na području BiH.“

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko - dobojskog kantona Indira Krujeziju demantovala je informaciju iz SIPE da ćeTunižanin, priveden u Zavidovićima, biti predat u nadležnost Odjeljenju za strance ovog ministarstva:

„Nakon aktivnosti koje je poduzimala Državna agencija za istrage i zaštitu, nijedno lice nije privedeno u Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko - dobojskog kantona. Državljanin Tunisa koji se sa boravkom nalazi na području općine Zavidovići ima uredan i legalan boravak. Radi se o strancu koji je podnio zahtjev za azil, tako da mi njegov boravak smatramo legalnim na području Zavidovića sve dok ne dobijemo rješenje Ministarstva sigurnosti u pogledu tog zahtjeva.“

U Agenciji za istrage i zaštitu ne žele govoriti koja krivična djela su počinili dva Tunižanina i Alžirac. Mediji prenose da je kuća jednog od njih, Munira Silinija, u zeničkom naselju Gradišće pretresena zbog sumnji da je finansirao terorističke aktivnosti, falsifikovao isprave, a i sam je koristio nekoliko imena. Silinijevu kuću pretresale su krajem 2004. godine američke i italijanske jedinice SFOR-a u potrazi za ilegalnim naoružanjem u selima oko Zenice.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko - dobojskog kantona, na ovom području živi 200 stranaca sa privremenim i oko 130 sa stalnim mjestom boravka.
XS
SM
MD
LG