Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ratne zločine protiv Kadijevića


Nekadašnjeg saveznog sekretara za narodnu obranu generala Veljka Kadijevića i nekadašnjeg zapovjednika Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva Zvonka Jurjevića tereti se u optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku za naređivanje zračnih napada na civilne ciljeve u istočnoj Slavoniji u jesen 1991. godine, kaže za naš radio glasnogovornik odvjetništva Zvonko Kuharić:

„Optuženicima je stavljeno na teret da su u razdoblju od 1. rujna pa do 31. prosinca 1991. godine, dakle za vrijeme oružanog napada na republiku Hrvatsku, izdavali zapovijedi pilotima vojnih zrakoplova bivše JNA da bombardiraju, raketiraju i mitraljiraju ciljeve na području istočne Slavonije. A budući da su znali da se radi o ciljevima koji imaju isključivo civilnu, gospodarsko-stambenu ili drugu namjenu, dakle ne ratnu namjenu, samim tim su postupali protivno normama međunarodnog ratnog prava.“

U zračnim napadima što su ih oni naredili, poginulo je 30 građana, a višestruko toliko je ranjeno, a počinjena je i velika materijalna šteta, i time su, stoji dalje u optužnici, počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je i da se zatraži njihovo izručenje iz Srbije i Crne Gore, gdje sada žive. U Ravnateljstvu policije potvrdili su nam da je za Kadijevićem i Jurjevićem raspisana potraga. Na pitanje – znači li to da je hrvatski ured Interpola za njima raspisao i međunarodnu tjeralicu, glasnogovornik Nino Jaklin nam je kazao:

„Ovoga trenutka više ništa ne bi željeli komentirati. Evo samo potvrđujemo da je potraga raspisana.“

Ovo je treća optužnica za ratne zločine protiv Kadijevića u Hrvatskoj. Prva je pred 14 godina podignuta u Bjelovaru za ratne zločine nad civilima u Zapadnoj Slavoniji, a druga pred četiri godine u Vukovaru. U osječkom Županijskom državnom odvjetništvu odbijaju špekulacije kako je podizanje ove optužnice pokušaj uspostavljanja neke vrste „ravnoteže“ nakon pokretanja kaznenog progona protiv Branimira Glavaša za ubojstva osječkih Srba, o čemu se, po ocjeni analitičara, u stvari radi. Tek smo sada pripremili optužnicu, kaže glasnogovornik Kuharić:

„Postupak prikupljanja podataka i dokaza je dosta složen i prvi dio, i onaj takozvani neformalni, koji provodi policija u saradnji sa drugim državnim tijelima, a onda nakon toga ide onaj formalni, istražni postupak. Radi se o velikom broju događaja koji čine cjelinu ovog kaznenog djela. Onog trenutka kada smo prikupili sve ove podatke, dostatne za podizanje optužnice, mi smo optužnicu podigli.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG