Dostupni linkovi

Opasno poigravanje sa ljudskim pravima


Amnesty International upozorava da Sjedinjene Američke Države i vlade zapadnoevropskih zemalja podrivaju svoje moralne kredibilitete odnosno da kako navodi Amnesty International ignorišu potpunu zabranu torture. Ova međunarodna organizacija naziva u izveštaju neke evropske vlade "saučesnicima u zločinu" sa Sjedinjenim Američkim Državama navodeći da su neki zatvorenici rata protiv terorizma prebacivani u države poput Egipta, Jordana, Maroka, Saudijske Arabije i Sirije.

Judit Arenas, portparol Amensty internationala ocenjuje u izjavi Radiju Slobodna Evropa da su evropske zemlje zbog slučajeva letova američke obaveštajne službe CIA-e izgubile moralni autoritet kolebljivošću u vezi sa problemima ljudskih prava:

"Evropa je bila jako dobra dok je gledala van svojih granica i bila je veoma kritična prema državama van Evropske unije i onima koji bi da se Uniji priključe, ali nije pridavala istu pažnju kršenjima ljudskih prava unutar granica."

Kao primer naveden je slučaj Jemenca Mohameda al Asada, koji je uhapšen 2003. dok je radio u Tanzainiji da bi, prema Amnesty Internationalu, prebačen u Džibuti i u Afganistan a onda moguće držan u istočnoj Evropi. Al Asad, koji je oslobođen bez ikakvih optužbi, kaže kako je čitav njegov život promenjen:

"Koliko sam izgubio? Moj moral, moja reputacija. Patio sam. Moja deca su mlada. Moje dete je rođeno pošto sam odveden. Moj otac je star."

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je ponovo pozvala Sjedinjene Američke Države da zatvore zatvor u vojnoj bazi Gvantanamo na Kubi i da objave podatke o svim lokacijama na kojima drže zatvorenike rata protiv terorizma. U izveštaju stoji da su međunarodne i regionalne institucije propustile da se pozabave humanitarnim krizama poput one u Darfuru u Sudanu. Irak je, prema Amnesty International, 2005. utonuo u "kovitlac sektaškog nasilja", pri čemu su najveću cenu platili siromašni i nemoćni – obični Iračani – ljudi, žene i deca. Bliskoistični sukob je, prema Amnesty Internationalu, iskliznuo iz prošlogodišnjih međunarodnih planova, "produbljujući bedu i očaj Palestinaca i strahove izraelskog stanovništva".

Amnesty International još navodi kao prioritete u ovoj godini situaciju u Darfuru kojom bi trebalo da se pozabave Ujedinjene nacije i Afrička unija; Ujedinjene nacije bi trebalo da se pozabave sporazumom o regulisanju trgovine kratkim oružjem kao i obavezu da se svim kršenjima ljudskih prava pristupa sa jednakim standardima. Irene Khan, generalni sekretar Amnesty Internationala ocenjuje u izjavi Radiju Slobodna Evropa da ipak ima nade jer su se najtežim slučajem – transferom zatvorenika rata protiv terorizma pozabavile neke evropske institucije što pokazuje da se kršenjima ljudskih prava mora pristupati hrabro:

"2005. smo videli neke nacionalne parlamente u nekim slučajevima, videli smo Savet Evrope, neke evropske institucije su ustale i zatražile istragu i držale vlade odgovornima ali smo istovremeno videli neke institucije poput Evropske unije koje su ostale tihe na kršenja ljudskih prava u Čečeniji, nemogućnost da se učini mnogo u situacijama poput Nepala ili Darfura. Ono što nam je potrebno u 2006. je da te institucije budu jače, da budu jasnije i da deluju hrabro i sa predanošću da drže vlade odgovornima za ljudska prava i da rade na tome da naprave zaista napredak u životima običnih ljudi."
XS
SM
MD
LG